Прозорците на читалището в Шипка все още зеят

Прозорците на читалището в Шипка все още зеят

Седмица след като министърът на културата Боил Банов на място видя трагичното състояние на някогашната читалищна сграда в град Шипка, която е изоставена на произвола на съдбата, там нищо не се е променило.

„В бюджета на кметството ни пари за „запечатването“ на сградата няма, от общо 11 000 лева в началото на годината сега имаме по-малко от половината. С тях просто няма как да закупим ламарини, с които да заковем издънените прозорци и да подменим потрошените улуци. Чувам че на следващото си заседание съветниците в Казанлък щели да предложат отпускането на 16 000 лв за цялостно обследване на сградата, но дали ще стане – не зная!“, коментира кметицата на Шипка Василка Панайотова. Тя се надява в най-скоро време да бъде възстановена собствеността на сградата, която от публична е била преобразувана през 2014-а в частна, но това може да стане само по волята на общинските съветници.

Състоянието на сградата – умалено копие на народния театър „Иван Вазов“, възбуди духовете в социалните мрежи след появата на няколко снимки, показващи как театралният салон е разбит, а върху сцената гние дарен през 80-те години на ХХ век роял. Още тогава началникът на политическия кабинет на премиера Борисов Румяна Бъчварова, чийто корени са от град Шипка написа в личния си фейсбук – профил: „Детството ми, вълшебното. Вземах тайно пари от баба, за да купувам билети за театър (гостуващ). Справедливото наказание – да каже на майка ми, която ме беше научила да ходя на театър, какви ги върша без да питам. Целият ми светски живот бе в тази зала – всички важни хора от лятното общество в Шипка вечер бяха там. Никой не пропускаше да дойде, и никой не бе пропускан в коментарите. Въпрос на социално издигане бе да седнеш при по-младите на балкона. На излизане задължително се пускахме на пързалка по перилата на външните стълби. За това усърдно тренирахме по цял ден преди това. През зимата палеха печките с дърва, за да е топло в залата. Баба сядаше винаги до дясната и си носеше бонбони виолетки, за да не заспи на филма. На 9-ти януари всяка година, затрупани от виелиците празнувахме тържествено деня на Шипка със самодеен спектакъл. Много тържествено, започваше с „О,Шипка!“

Тази сграда се руши от поне 30 години. И никой с нищо не можа да помогне на времето да спре да си върши работата. Снимките са като от Титаник…Миналото, което е спряло в нея, докато ние се променяхме необратимо, заобикаляйки я всеки път по пътя към къщи, за да не се срути от шума на стъпките и гласовете ни.“.

При посещението си в Шипка на 19 юни министър Банов начерта няколко конкретни стъпки за спасяването на обекта, който предстои да бъде вписан като паметник на културата от местно значение. Сред тях  на първо място е незабавно „запечатване“ на зеещите врати и прозорци и ремонт на продънения покрив. Ако това не се случи през лятото, наесен сградата ще бъде в още по-окаяно състояние. По думите на Боил Банов поне 3 млн лв ще бъдат необходими за възстановяването на уникалната сграда.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.