Проверките на храните ще продължат до 7 май

Проверките на храните ще продължат до 7 май

Проверките във връзка с Великден и Гергьовден започнаха от 7 април и ще продължат до 7 май. Това заяви д-р Златина Димова, директор на Областната дирекция по безопасност на храните във Варна.

Тя посочи в ефира на "Радио Фокус" – Варна, че до момента са извършени над 270 проверки. Проверяват се обекти за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, пазари и тържища на територията на варненска област.

„При проверките се акцентира върху традиционните храни за празничната трапеза – агнешко месо, козунаци, яйца, включително и боядисани, пресни зеленчуци и плодове, бои за яйца. В хода на проверките инспекторите следят за правилно съхранение на храните, сроковете на годност, маркировката на трупното месо, като тази година маркировката с произход България ще бъде със син цвят, а на вноса от други държави - с червен цвят.

При предлагане на месо в търговската мрежа, което не е опаковано, търговците са длъжни да обявят произхода му. При яйцата се следи за маркировка на всяко яйце с номера на животновъдния обект и начина на отглеждане на птиците. В търговска мрежа не трябва да се предлагат яйца клас В, а само клас А, каза още д-р Димова.

Следи се и за етикетирането на козунаците и дали всички вложени суровини са разрешени от законодателството за този продукт. Така е и за състава на боите за яйца. Има оцветители, които са забранени да се влагат в боите за яйца, като Е127, Е123, Е160Б, Е173, Е180, МТБ и СУБХ, предупреди директорът на ОДБХ – Варна.

 Д-р Димова допълни, че при проверките засега не са констатирани фрапиращи несъответствия по отношение безопасността на храните. Установените отклонения са за незадоволително хигиенно състояние на обектите, несъответствия в материално техническата база, воденето на записи към системите за самоконтрол.

Издадени са 36 предписания. Има и един затворен обект за лошо хигиенно състояние и несъответствия в МТБ. Издадени са два акта за административни нарушения – един за извършване на дейност в нерегистриран обект и един за лошо хигиенно състояние.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.