Проверки за оводнено сирене тръгват до месец

Проверки за оводнено сирене тръгват до месец

Проверки за оводнено сирене тръгват до месец

Най-късно до края на август ще започнат проверки за прекалено високо съдържание на вода в сиренето. Това съобщи за „Монитор“ изпълнителният директор на Българската национална асоциация „Активни потребители“ Богомил Николов.

Той поясни, че по време на тези проверки ще се вземат проби и от повече магазини в провинцията и те няма да се правят основно в София, както често се е случвало досега. Николов припомни как при последните изследвания се установило 15-20% по-високо съдържание на вода от допустимото по БДС, който стандарт обаче е пожелателен. „Затова искаме да направим ново по-мащабно проучване и на тази база да поискаме нормативни промени в Наредбата за имитиращите продукти, като например


сиренето с водно съдържание над 60% да се приравни на имитиращите продукти“,

каза Николов за „Монитор“. Той смята, че има шанс проверките да завършат и преди началото на август. Според него в последно време водата постепенно измества хидрогенираната палма от продуктите, защото има съставки, които позволява тя да се задържа в по-големи количества в тях.

Относно проблема с двойния стандарт, обсъждан тези дни на международна среща, организирана от икономическото министерство, той коментира, че е важно да се гледа качеството на храните, продавани у нас, без да се правят компромиси кой е производителят или търговецът. „Важното е


потребителят да знае реалното качество на продукта и да преценява


дали ще даде повече пари за по-скъп продукт или ще икономиса“.

От 2 април 2021 г. влиза в сила изискването на ЕК за лимит от 2 грама от промишлено произведени трансмазнини, получили нарицателното палма, на 100 грама от мазнините в храна, предназначена за крайния консуматор и за доставка на дребно. Също така производителите трябва да предоставят информация за количеството трансмазнини в храна, доставена на други предприятия, ако лимитът от 2 грама е надвишен. Новият регламент, приет от ЕК в сряда, е за определяне на максималния лимит за използването на промишлено произведените трансмазнини в храните от ЕС. Първата страна в Европа, въвела още през 2002 г. подобен лимит, е Дания, като там дефиницията е била до 2% от общата калорийна стойност.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.