Проверки, но не само от дъжд на вятър

Проверки, но не само от дъжд на вятър

Винаги съм твърдяла, че навиците за здравословно хранене се придобиват първо в къщи, а задачата да се изградят е основно на родителите. Казвам го и от личен опит. Лошото е, че колкото и да се стремиш да опазиш детето си от влиянието на на т.нар. junk food, това се оказва мисия невъзможна.

Получава се така, че докато си в майчинство, храниш хлапето под режим, даваш му редовно плодове и зеленчуци, домашно приготвена храна, но когато порасне, губиш битката. Първоначално се започва с черпене с различни пакетирани храни на площадката в квартала, след това купуването на лакомства за награда след вземане от градина от баба. И накрая идва най-страшното - училището. Колкото и да не ви се вярва, училищният стол се оказва истинско предизвикателство. Първо, за родителите, които трябва да зареждат картите на децата или пък да им купят хартиени купони, които често губят. И второ - защото масово учениците не харесват храната. Нищо че е готвена и се доставя от кухня майка. Заради това децата масово прибягват до най-близката лавка, от която се снабдяват с различни желирани бонбони, снаксове и вафли. Неведнъж съм имала разговори по тази тема с дъщеря ми, която също отказва храната в училищния стол. Едва ли има и един отговор по въпроса дали менютата в училищата са добри. Да не говорим пък за качеството на безплатните закуски, които се предлагат. В същото време агенцията по безопасност на храните е конфискувала и трябва да унищожи килограми неразрешени храни и напитки при проверка на кухненски блокове към градини и училища.

Ако сме честни, въпросът за здравословното хранене на децата периодично се превръща в горещ картоф и се дискутира в публичното пространство. Десетки пъти сме виждали и как родители публикуват снимки в социалната мрежа на безплатните закуски в училище. В същото време ни заливат с проучвания, че подрастващите са затлъстели. Общо взето нищо ново под слънцето. Въпросът е обаче защо продължава порочната практика в близост до училищата да се продават цигари и какво ли още не, при условие че в закона е упоменато разстоянието, на което това може да стане. Така че трябва да се вземат мерки и в тази посока. И проверките да не са инцидентни, а регулярни. Иначе всичко отива на вятъра. А все пак става дума за здравето на децата ни.

Спомням си как преди време един експерт каза, че няма как децата ни да получават качествени закуски за стотинки. Сигурно е така. Но нека не се успокояваме с това и когато има нередности, наистина да подаваме сигнали. А институциите да си вършат работата не само от дъжд на вятър.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.