Проверката за спекула в аптеките дава резултат

Проверката за спекула в аптеките дава резултат

Установено е, че покупки не се маркират на касовия апарат

Разпоредените в понеделник проверки за спекула в аптеките дава резултат.

При проверки в аптеки в различни части на София не са установени случаи на спекула с цените на лекарствата, съобщиха от Софийска градска прокуратура.

Продължават съвместни проверки на контролни органи в столични аптеки, разпоредени от Софийска градска прокуратура.

 Във връзка с усложнената епидемична обстановка, въведено извънредно положение на територията на България, издадена заповед на министъра на здравеопазването и в изпълнение на разпореждане на Върховна административна прокуратура, на територията на столична община са  извършени съвместни проверки от контролни органи на търговски обекти.

Целта им е предприемане на мерки за предотвратяване на продажба на лекарствени продукти в аптечната мрежа, складовите бази и чрез обяви, публикувани в интернет сайтове, на спекулативни цени.

На 16.03.2020 г., по разпореждане на Софийска градска прокуратура четири екипа с представители на отдел „Икономическа полиция“ на СДВР, Териториална дирекция на Национална агенция за приходите, Областна дирекция по безопасност на храните, Столична регионална здравна инспекция, Изпълнителна агенция по лекарствата, Комисия за защита на потребителите са проверили редица аптеки, избрани селективно на случаен принцип. Сред тях са такива, функциониращи в различни части на столицата - бул. „България“, бул. „Скопие“, ж.к. „Красно село“, бул. „Тотлебен“, ул. „Хан Кубрат“, бул. „Ситняково“.

В резултат на проверките не са били установени случаи на спекула с цените на лекарствата. Извършена е била контролна покупка на предпазни маски за еднократна употреба на цена, в рамките на пределна такава. Констатираните нарушения касаят установени разлики в касова наличност с дневния финансов отчет от фискалното устройство, вътрешна организация и др. Издадени са предписания за дезинфекция на търговските обекти.

Проверките продължават.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.