Проверката на ББР стартира до края на седмицата

Проверката на ББР стартира до края на седмицата

Банката е вече 100% държавна собственост

До края на седмицата ще започне работа Комисията за прозрачност и контрол на публичните средства в Българска банка за развитие (ББР). Тя е създадена с цел проверка на съответствието на процедурите по отпускане на кредити от ББР в съответствие със Закона за Българската банка за развитие и Устава на Банката. Комисията ще провери отпускането на всички кредити над 1 млн.лв., съобщи икономическото министерство.

Проверката стана възможна след като служебният министър на икономиката Кирил Петков сключи договор за дарение с търговската банка, притежавала до момента 8 броя безналични акции, всяка с номинална стойност 100 лева, (000055% от капитала на ББР), по силата на който търговската банка прехвърли на държавата правото на собственост върху акциите. Това превърна ББР в 100% държавна собственост. Така министърът на икономиката, в качеството си на упражняващ правата на държавата като едноличен собственик на капитала в общото събрание на акционерите на ББР, може да предприеме всякакви допълнителни, необходими корпоративни действия.

Повод за проверката са отпуснати заеми на стойност 946 млн. лв. на едва 8 фирми. От министерството на икономиката предоставиха списък с кредитополучателите, от които заем за над 140 млн. лв. са получили "Слънчев ден" АД, "Благоевград - БТ" АД и "Роудуей кънстракшън" АД. Кредити за над 115 млн. лв. са взели "Маркет инвестмънт" АД (Техномаркет) и "Интернешънъл инвестмънтс" ЕАД. По 60 млн. лв. пък са взели "Параходство БМФ" АД, "Транспект" АД и "Инса Ойл" ЕООД.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.