Над 3800 съоръжения на републиканската пътна мрежа са проверени от пътната агенция в търсене на нарушения. При инспекцията под 120 моста и прилежащите им сервитути са открити сметища и заграждения за рогат добитък.

Най-често се установява струпването на битови отпадъци, гуми, селкостопански отпадъци, а също и сено. Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) ще премахне за своя сметка неправомерно струпаните отпадъци, ако нарушителите не бъдат установени. За целта от бюджета на ведомството ще бъдат отделени половин милион лева. „Ще се наложи да хвърлим тези средства за почистване на отпадъците, вместо да отидат за поддържане на пътищата“, коментира председателят на управителния съвет на АПИ Георги Терзийски.

До средата на септември ще почистят сметищата

На откритите нарушители ще бъдат наложени глоби по Закона за пътищата, за физическите лица глобите са между 200 и 500 лева при първо нарушение, а за юридическите - между 1000 и 3000 лева.

От извършените проверки експертите са констатирали, че много често гражданите в летните месеци използват терените под съоръженията като място за отглеждане на домашни животни - пернати и рогат добитък. Под мостовете най-често са

са се изграждали временни летни кошари

които едно време са били известни като егреци. Четири са случаите на съхраняване на сено и временни ограждения за животни на територията на областите Ловеч, Сливен, Търговище и Русе. Премахнати са загражденията, установени са собствениците на животните и те ще понесат своята административна отговорност по закон, заканиха се от ръководството на АПИ.

Припомняме, че повод за проверката стана пожарът под виадукта на АМ "Струма" при Дупница в средата на месеца. Съоръжението беше сериозно увредено. Извършени са проверки на всички съоръжения на областните пътни управления, на второкласни и третокласни пътища, независимо от републиканския път. Затова бройката на проверените съоръжения е толкова голяма, уточняват от пътното ведомство.

През почивните дни: Три ленти за движение по "Струма"

От пътната агенция въвеждат реверсивно движение с две ленти в посока по натоварените пътни участъци и една лента в здравото платно на горелия мост на магистрала „Струма“ край Дупница. „Извършеното изпитване на товароносимостта дава основание да се смята, че увреждането на моста не е толкова силно, че да не се мисли за качването на лекото движение до края на седмицата върху магистралата в платното за София“, обяви инж. Иван Досев, член на УС на АПИ.

Официалните резултати ще бъдат готови до края на седмицата, но пътната агенция има амбицията да успее да се разтовари максимално движението в посока ГКПП Кулата и София в различните дни на седмицата. В петък от 14 ч. ще бъдат пуснати две ленти в посока ГКПП Кулата за лекия трафик и една лента в посока София. В неделя движението ще бъде обърнато и пътните ленти стават две в посока София и една лента в посока границата с Гърция.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Ремонт затваря платното за Варна на виадукта край с. Потоп (ВИДЕО)

От понеделник (6 април) се ограничава движението в платното за Варна на виадукта край с. Потоп при 19-ти км на автомагистрала „Хемус”. Движението в близо 2-километров участък, между 18-ти и 20-ти км, ще се извършва двупосочно в платното за София.

В 52 големи язовира са се събрали почти 4,046 млрд. кубика вода

Министерство на околната среда и водите утвърди месечния график за ползване на водите на комплексните и значими язовири за месец април 2020 г. МОСВ управлява водите на 52 комплексни и значими язовира. Сумата от наличните в тях завирени обеми към 30 март е 4,0458 млрд. куб. м, представлява 61,3% от сумата на общите им обеми.

Счупен кран на новата тръба остави на сухо половин Перник (ОБНОВЕНА)

Спирателен кран на новия водопровод от софийското село Мало Бучино до Перник остави на сухо 3 квартала и 2 села в общината, научи „Монитор“. По данни на сайта на местното ВиК дружество без вода до отстраняване на аварията остават кв. „Изток“, кв. „Мошино“, кв. „Тева“, с. Бучино и с. Люлин.