Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започна засилени проверки, които ще са извън текущия официален планов контрол във връзка с летния туристически сезон по българското Черноморие, като акцент ще бъде и предлагането на млечни и имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко съобщиха за „Монитор“ от санитарното ведомство.

Ще бъдат извършвани проверки в обекти за търговия на дребно с храни, подвижни, временни и сезонни обекти, обекти с дейност кетъринг, заведения за обществено хранене, включително и такива намиращи се на територията на хотелски комплекси, туристически обекти, предлагащи услугата „ол инклузив“ и др.

От началото на годината при тематични проверки на 89 обекта за приготвяне на тестени изделия и 396 заведения за обществено хранене са иззети над 6,5 т продукти.

Освен това от януари до средата на февруари при над 4100 проверки на други търговски обекти са изтеглени от мрежата 15 562 кг имитиращи продукти, като 32 кг от тях са изпратени за унищожение, заради изтекъл срок на годност.

Най-често констатираните несъответствия при извършените проверки са липса на задължителният надпис „Имитиращ продукт“, както и ясно обозначаване на компонента или съставката, които са използвани като частични или пълни заместители на млечните съставки. Освен това не се обявява количеството им или категорията съставки, като сурово мляко, мазнини и/или протеини от немлечен произход, използвани в производството. Продуктите пък често не се предлагат в потребителски опаковки предварително опаковани от производителя, на отделни щандове, обозначени с надписа „Имитиращи продукти“ или на обособени за целта места, отделени по подходящ начин от истинските млечните продукти.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Теглим 10% повече летни кредити

От началото на лятото изтеглените кредити са с една десета повече, отколкото за същия период на миналата година, научи „Монитор“.

За втори пореден месец през юни инфлацията се забавя

За втори пореден месец месечната инфлация забавя ускорението си като през юни, отчете Националният статистически институт (НСИ) дефлация от 0,6% спрямо май. Ръстът в потребителските цени през миналия месец е най-ниският през тази година и падна под 3% до 2,8% на годишна база. Инфлацията от началото на годината (юни 2019 г. спрямо декември 2018 г.) е 1,2%. Средногодишната инфлация за периода юли 2018 - юни 2019 г. спрямо периода юли 2017 - юни 2018 г. е 3,3%.