Проверяват търговците на риба преди Никулден

Проверяват търговците на риба преди Никулден

 Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) продължава с проверките заради Никулден. Във връзка с предстоящия празник инспектори влизат в обекти за производство и продажба на риба и рибни продукти в цялата страна.

Проверките започнаха на 3 декември и ще продължат до 7 декември.

По време на засиления контрол се проверяват водоеми за развъждане на жива риба, обекти за отглеждане на аквакултури, за производство и търговия с риба и рибни продукти, складове за търговия на едро и дребно, пазари и борси, и заведения за обществено хранене. При проверките инспекторите следят за наличие на системи за управление безопасността на храните, сградов фонд и оборудване, съответствие с изискванията за етикетиране, срокове на годност и температура на съхранение.

БАБХ призовава хората да купуват риба от регистрирани обекти, за да не се излагат на риск. Съветите към потребителите при закупуване на прясна риба са върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз, ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите на рибата трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Не трябва да има разкъсвания. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят. Очите трябва да са бистри. При натискане с пръст, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.