Проверяват склад за хиляди тонове отпадъци край старозагорско село

Проверяват склад за хиляди тонове отпадъци край старозагорско село

Сигнал за хиляди тонове пластмасови и каучукови отпадъци, струпани от близо година върху терен от 12 дка в землището на старозагорското село Калитиново проверява прокуратурата в рамките на вече стартирало предварително производство за опасно замърсяване на природната среда в района на гълъбовското „Брикел“ ЕАД.

Само на километър от последните блокове на старозагорския квартал „Зора“ са струпани стотици бали с разкъсани вече обвивки. Разрешителното за складирането им е издадено на 18 юни 2018 година от тогавашния шеф на РИОСВ Петя Папазова. По думите на кмета на Калитиново Иван Костадинов при него имало старо уведомление, че в съседство с площадката ще се изгражда цех за производство на олекотени бетонови изделия, в които щели да бъдат влагани отпадъците.

По телефона управителят на дружеството „АТЗ Проджект“ ЕООД, получило разрешение за опериране с отпадъка, внос от Италия - Светлан Убчев, лаконично коментира, че не предвижда в скоро време да стартира това производство. Той отказа коментар за произхода на отпадъците под претекст, че не познава лично потърсилия го за коментар журналист. „Не зная кой сте, напоследък в България се навъдиха много разбирачи по темата с боклука. Обадете ми се след седмица, тогава ще говорим!“, каза той в отговор на журналистическия интерес.

От сайта на РИОСВ – Стара Загора става ясно, че площадката е била проверявана от екоекспертите на 23 декември м.г. и че нямало констатирани нарушения на издаденото разрешително. Намиращите се на мястото отпадъци били опаковани с метална тел; полиетиленови бали и в биг-бег чували с произход България и Италия.

На посочения за кореспонденция столичен адрес освен „АТЗ Проджект“ има още една компании с участието на Убчев - "Приборснаб", който обаче е прехвърлил през пролетта на м.г. капитала си на регистрираната на Сейшелските острови „Релвана лимитид“.

Преди доста време сред съдружниците е бил и застреляният пред дома си в София на 6 април 2008 година изпълнителен директор на „Атоменергоремонт“ Борислав Георгиев Димитров. И до сега убийството му остава неразкрито. В един момент от прокуратурата обявиха, че разстрелът е бил извършен от килъра Васил Костов–Кеца по поръчка на Петър Стоянов–Сумиста, но той не бе включен в присъдите им.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.