Проверяват сигнал за мъртва риба в река Девненска

Проверяват сигнал за мъртва риба в река Девненска

 След авария в шламопровод на „Солвей Соди“, РИОСВ - Варна проверява сигнал по „Зелен телефон“ за бяло оцветяване на водите в река Девненска и наличие на умряла риба.

Незабавно са били уведомени Басейнова дирекция „Черноморски район“ и Регионална лаборатория- Варна, след което е била организира съвместна проверка. На място е установено, че се извършва дрениране на шламопровод, служещ за транспортиране на отпадъчните води от завод „Солвей Соди“ АД до утаителен басейн „Падина“.

Дренирането е наложено, поради настъпила авария по трасето на шламопровода в определен участък. Преди аварията той е бил промит и дрениран в утаителните съоръжения (дренажни депа). Операторът своевременно е уведомил РИОСВ-Варна за дренирането на шламопровода.

При огледа на утаителните съоръжения са установени изтичане на отпадъчни води от Южно разположения утаителен басейн. При проверката е взета водна проба от изходящия тръбопровод, непосредствено преди заустването в река Девненска. Тя ще бъде анализирана в акредитираната Регионална лаборатория- Варна, като резултатите се очакват в понеделник.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.