Проверяват шефа на  грантаджиите в Темида

Проверяват шефа на грантаджиите в Темида

Атанас Атанасов оправда аверка на Гриша Ганчев без мотиви, точи делото на втора инстанция

Шефът на пословичния с грантаджийските си обвързаности Съюз на съдиите в България Атанас Атанасов ще бъде проверяван за забавено правосъдие.

Днес от пресцентъра на държавното обвинение съобщиха, че главният прокурор Сотир Цацаров е поискал от Инспектората към Висшия съдебен съвет да се извърши проверка на забавянето на мотивите към присъдата на соцдепутата Светла Бъчварова-Пиралкова, прочетена от Софийския градски съд. Съдия по делото е именно Атанасов, който 4 месеца бави процеса да продължи към втора инстанция, тъй като все още не е изготвил мотивите си.

Делото бе образувано през 2016 г., а Пиралкова


беше дадена на съд

заради неизгодна сделка


с която е ощетила Селскостопанската академия, която оглавяваше, с 1 326 671 лв. В дъното на аферата са 9 726,224 дка земеделски земи в землището на с. Стражица и с. Карвуна. Нивите са предоставени на академията за ползване от министъра на земеделието и храните в края на юли 2009 г. Вместо да ползва земите обаче, Пиралкова ги дава под аренда, при това само месец по-късно. Контрактът е сключен през август 2009 г. и с него шефката на академията дава земята на фирмата на ловешкия бизнесмен Гриша Ганчев „Литекс комерс“ АД. Според договора академията и дружеството трябвало да развиват съвместна научноизследователска и опитно-производителна дейност. Договорът е сключен за период от 10 г., а за огромното парче земя „Литекс комерс“ АД се е задължила да плаща 17 500 лв. годишно, или по 1,80 лева на декар. Убийствено ниската цена


всъщност е с 40 пъти

по-ниска от пазарната


Агротехническите и икономическите експертизи, възложени от Софийската градска прокуратура, доказали, че в същия период от време арендната цена за районите, в които се намирала предоставената на „Литекс комерс“ АД земеделска земя, е от 70 до 80 лв.

„При реална базова пазарна цена от 70 лева за един декар обработваема земеделска земя, за отдадените по договора 9 726,224 дка сумата като приход за ССА би могла да бъде в размер на 680 835 лв. годишно, или

1 326 671 лв. за целия период“, твърдят от държавното обвинение.

Пиралкова оглавяваше Селскостопанската академия в периода от 4 юли 2008 г. до 28 юни 2011 г., след което стана депутат. Заради тази афера обаче на 21 март 2016 г. Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане на имунитета на народния представител. Същия ден Пиралкова даде съгласие за започване на наказателно преследване срещу нея и на 25 март бе привлечена като обвиняема с мярка за неотклонение „подписка“. В хода на разследването са били разпитани 26 свидетели,


4 вещи лица са изготвили

назначените експертизи


Въпреки заковаващите заключения на специалистите обаче през юни 2018 г. шефът на съдийския съюз Атанас Атанасов чете оправдателна присъда. Преди да се стигне до нея пък, е върнал делото на прокуратурата за допълнително разследване, а след това в продължение на 2 години е гледал делото по същество. Въпреки това обаче, след като изчита необяснимото решение да оневини Пиралкова, Атанасов до ден днешен не е написал мотивите по делото. По този начин освен че бави процеса да тръгне на втора инстанция, съдията реално не дава обяснение на обществото защо е приел, че Пиралкова е невинна въпреки скандално ниската цена, за която е дала земята на фирмата на Гриша Ганчев.

Заради това главният прокурор е поискал ИВСС да провери случая за забавеното правосъдие. В изпратено до медиите становище по казуса пък от Софийския градски съд заявяват, че „мотивите са в процес на изготвяне“, тъй като делото било сложно и трябвало да се отчете „и естеството, и отговорността, която има съдът, за да осъществи правосъдието“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.