Пет минути отнема взимането на медицинско свидетелство за липса на психически разстройства, което е необходимо за издаването на разрешително за носене на оръжие. Въпросът наболя, след като 26-годишният Викторио, който застреля по-младата си приятелка и едногодишната си дъщеричка, се оказа с редовно разрешително за оръжие, въпреки че според психолози имал психически проблеми. 

Проверка на „Монитор“ показа, че тестът в повечето случаи е просто проформа и представлява решаването на няколко листа с въпроси, където няма грешен отговор, а понякога и кратко интервю. Почти няма обаче човек, който да е скъсан на изпита. Така всеки, който иска да вземе боен пистолет, може да се сдобие със заветния документ. Според здравното министерство няма и разписан нормативен ред и изисквания за провеждане на психиатричните прегледи. За това всяка психиатрия в съответния район си го провежда по нейно усмотрение. Психотестът е само част от изискванията обаче за получаване на огнестрелно оръжие или по-точно за разрешителното за носенето му. Желаещите трябва да минат пред няколко други институции – съд, полиция, прокуратура, както и да преминат курс за обучение. Така до получаването на всички документи и закупуването на легално оръжие трябва да мине около месец. „Психотестът е едно от най-важните изисквания за взимане на оръжие, но се минава най-лесно. Документът се получава от психиатриите в страната, но не всички колеги са съвестни и го дават просто така“, обясниха от МВР пред „Монитор“. Именно и заради недобросъвестните професионалисти от МВР и по-конкретно от служба КОС постоянно затягат контрола за получаване на разрешително. Едно от последните нововъведения е заявление с изрично посочване на основателна причина за издаване на разрешението. Такава трябва да е работа с много пари, за което се изисква и документ за оборот на собствена фирма професионално назначение като охранител или заплаха за живота. През последните години в службата за Контрол на общоопасните средства в МВР проверяват много стриктно какви са условията, в които ще се ползва оръжието, като има много случаи на откази заради липса на основателна причина. Друг важен документ е свидетелството за съдимост, което да удостоверява, че лицето не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер. Трябва и бележка от следствието, която да удостоверява, че срещу желаещия да се въоръжи не се води наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер. Всеки, който получи разрешение за късоцевно огнестрелно оръжие, трябва да го предостави в МВР за прострелване в срок до 7 дни от датата на придобиване - куршумите и гилзите с маркировката на оръжието се съхраняват в регистър в полицията за сравнително изследване. Разрешението за съхранение важи за срок от 5 години. Справка на „Монитор“ в прокуратурата пък показва, че месечно 1000 души се разделят с оръжията си. Това става заради изтичането на валидността на разрешителните за притежение, както и при регистрирани инциденти. Отнемането на оръжията става и при нерегламентирана употреба, която е създала риск за живота и здравето.

По темата: оръжие викторио
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Таксите за компютърните специалности в СУ скачат със 100 лв.

Таксите в СУ „Св. Климент Охридски“ за новоприетите студенти в компютърните специалности „Информатика“, „Информационни системи“, „Компютърни науки“ и „Софтуерно инженерство“ към Факултет по математика и информатика скачат със 100 лв. Те ще плащат по 900 лв. на година, вместо досегашните 800 лв. Това реши Академичният съвет на Университета по време на вчерашното си заседание.

София с най-висок рейтинг за действията си в областта на климата

София получи най-високия рейтинг „А“ за прозрачност и лидерство за действията си в областта на климата в класацията на глобалната платформа CDP, съобщи кметът на града Йорданка Фандъкова във Фейсбук.