Проверяват за автентичност над 170 млн. опаковки лекарства

Проверяват за автентичност над 170 млн. опаковки лекарства

Над 170 млн. опаковки лекарства са включени в българската система за верификация, която представлява проверка на автентичността на медикаментите. До момента са получени 2870 заявки за включване от аптеки, болнични аптеки и търговци на едро.

Това съобщи Илиана Паунова, изпълнителен директор на Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ) по повод годишнината от въвеждането на Единната система за верификация на лекарствата в Европейския съюз година, след като системата беше въведена. Тя работи много стабилно, за което говори и ниският процент на сигналите за грешки – у нас през последните 3 месеца той е в рамките на 0,5% - 0,7% при средно ниво за ЕС около 0,9 на сто, увери Паунова.

Стартът й бе даден на 9 февруари 2019 година. Целта на нейното въвеждане е да се гарантират произходът и качеството на предписаните лекарства. Всяка страна членка на ЕС е задължена да има своя национална система по силата на европейска директива и делегиран регламент. Националните системи са свързани в Единна европейска система за верификация на лекарствата. България е една от първите 5 страни, в които системата заработи в пилотен режим още през 2018 година.

Системата гарантира автентичността на лекарствените продукти чрез уникален код, който се сканира при търговците на едро и в аптеките. Тя обхваща всички производители у нас и е първата електронна система, която включва всички участници във веригата на лекарствоснабдяването. Над 1400 аптеки и 60 търговци на едро сканират опаковките лекарства, което е 50% от свързаните аптеки и търговци.

В системата вече има данни за 4270 продукти. Регистрират се над 1 млн. транзакции седмично. При 100% свързване и активност на аптеките се очаква транзакциите да бъдат над 3,5 млн. седмично, каза Илиана Паунова.

Има много положителни резултати за работата на Българската организация за верификация на лекарствата при проведено проучване за удоволетвореността на производителите, отбеляза още Паунова.

Системата за верификация не използва обществено финансиране и не натоварва държавния бюджет. Тя се финансира изцяло от производителите и не води до повишаване на цените на лекарствата.

Предстоят законови промени, които ще регламентират верификацията нормативно и като задължения, отговорности и санкции за всеки участник в лекарствоснабдяването.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.