Проверяват големи ВЕИ-та за скъп ток

Проверяват големи ВЕИ-та за скъп ток

Пускат информация за централи с двойно субсидиране

Големи производителите на зелена енергия, сред които може да попаднат и централите на Иво Прокопиев, ще бъдат проверявани за скъп ток. Това стана ясно след срещата днес в министерството на енергетиката на протестиращите от малки ВЕИ-та, част, от които вече са фалирали, с министър Теменужка Петкова, председателя на парламентарната комисия по енергетика в НС Валентин Николов, шефа на КЕВР Иван Иванов и зам.-министъра на земеделието Лозана Василева.

На брифинга след нея Иван Иванов информира, че е поискал от всички ерепета в страната да отговорят какъв е статутът на фирмите, които според протестиращите, получават двойно субсидиране, защо те не са били посочени от ерепетата и по каква причина е било счетено, че не попадат под разпоредбата на параграф 18 от ЗЕВИ. „Там, където се установи, че има такива дружества комисията незабавно ще се произнесе със съответно решение“, обеща той и допълни, че в момента преференциалната цена на централите на протестиращите е 104 лв. за мегаватчас.

Лозана Василева обясни за „Монитор“, че очаква мотивирано становище от протестиращите относно мнението им за двойното субсидиране, което се разминава с това на ЕК.

Тихомир Тошев от щаба протестиращите каза, че в петък ще бъде огласена информация за ветрогенераторен парк, получил субсидиране с евтини кредити от ЕБВР, но чиято електроенергия се изкупува на висока преференциална цена и дефакто за него параграф 18 не се прилага, а в следващите дни ще бъдат осветени и още от общо всички 300, които са получавали двойни субсидии. По думите му, на срещата днес е станало ясно, че от страна на КЕВР няма воля за спазване на закона. „Той трябва да се прилага според схемите за подпомагане, които са ясно разписани в Националния план за действие за енергията от възобновяеми източници. Тошев коментира и назованата от шефа на регулатора изкупна цена за малките зелени централи: „След плащане на всички такси и данъци сумата става под 50 лв. за мегаватчас и е по-малко, отколкото се продава токът от АЕЦ-а“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.