Проверяват ефекта от лечение, заради паралелния износ на лекарства

Проверяват ефекта от лечение, заради паралелния износ на лекарства

При съмнение за изписан медикамент, НЗОК ще иска повторно изследване

Ефектът от лечението със скъпоструващи лекарства ще се проследява на определен период от време, за да се види дали действително те действат и пие ли ги пациентът въобще или не.  Такава мярка предвижда да въведе Националната здравноосигурителна каса, като превантивна мярка срещу паралелния износ на медикаменти. Това стана ясно по време на семинар във Велинград, който се провежда в момента.  

Сега няма разработена система за проследяване на ефекта от лечебния процес при скъпите медикаменти за домашно лечение, каза д-р Галя Кондева, директор на дирекция „Лекарствени продукти, медицински изделия и контрол по предписването и отпускането” в НЗОК.

С резултатите от ефекта на терапията обаче няма да се занимава касата. Предвижда се те да бъдат събирани, преглеждани и обработвани от Националния център за опазване на общественото здраве и анализи. За целта ще се правят контролни изследвания на пациентите на определен период от време, който за различните заболявания и терапии ще бъде уточнен впоследствие.  

От 2019 г. НЗОК ще има право да изисква повторни лабораторни изследвания в референтни заболявания и при първоначалното изписване на скъпите медикаменти, ако има съмнение, че данните от представеното изследване за отпускане на медикаменти, не са верни. По думите на д-р Кондева това се налага, тъй като към момента има немалко отклонения от данните.

Експертът поясни, че в много страни сега здравноосигурителните фондове плащат за резултат от лечението, а не както  у нас да се покрива терапията без да има обратна връзка дали има резултат от нея или не. За пример тя посочи Хърватска, където се плаща за около 300 дни лечение на хепатит. Ако резултат няма, финансирането се прекратява.

У нас към момента 4000 пациенти  с псоразис и ревматоиден артрит получават скъпи лекарства от НЗОК, но за тях не се изискват такива резултати. 

От този месец, с влизането в сила на Националния рамков договор,  скъпите лекарства за редките и онкологичните заболявания, вече ще могат да бъдат получавани от пациента от всяка аптека в страната, която работи по договор с НЗОК.  До момента хората бяха зарепостени да ги взимат само от аптеки в града по местоживеене.

От тази година касата поема медикаментите за още четири редки  диагнози. Това са идиопатична белодробна фиброза, туберклозна склероза, хемангиоми в кърмаческа и ранна детска възраст и леймиом на матката, съобщи д-р Кондева.

282 млн. лв. са средствата за онколекарства за  домашно лечение, които касата поема. Общо 718 млн. лв. са средствата за медикаменти, медицински изделия и диетични храни за домашно лечение за цялата година.

Анализ на НЗОК сочи, че от общия й бюджет за миналата година половината е изразходван за скъпоструващи лекарства. За тях са похарчени 357 млн. 11 хил.  276 лв. са разходите за скъпоструващи лекаства пре 2017 г.  В това число влизат и тези за лечение на ракови заболявания.  От тази година касата покрива 30 нови онкомедикамента за домашно лечение.  Д-р Кондева уточни, че само 25%  от разходите са за стандартната терапия, останалите са за иновативни лекарствени продукти, които са излючително скъпи.

Четиридесет лечебни заведения имат договор с НЗОК за онколечение. Тенденция е все повече  частни лечебни заведения да подписват договори  с касата за лечение на онкологични заболявания. Те прилагат предимно таргеттерапия, която е иновативна и щадяща за пациентите, но е скъпа, поясни д-р Кондева. По думите й към момента съотношението на частни към държавни болници в лечението на онкологични заболявания е 50: 50.

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.