Проверяват болницата в Пазарджик заради репортажа за поставени стентове на здрави хора
2

Проверяват болницата в Пазарджик заради репортажа за поставени стентове на здрави хора

По нареждане на зам.-главния прокурор Иван Гешев в Многопрофилна болница за активно лечение в Пазарджик текат проверки

заради разследване на „ Нова телевизия“, че от кардиолога д-р Петър Лазов са поставени стентове на здрави хора. В държавното заведение документацията ще проверяват екипи на ГДБОП, НАП, АДФИ и Изпълнителна агенция „Медицински одит“.

От здравното заведение съобщиха, че със заповед на изпълнителния директор на "МБАЛ Пазарджик" АД д-р Васил Вълчев е отстранен д-р Петър Лазов, инвазивен кардиолог в Кардиологично отделение - Катетеризационна Ангиографска/ лаборатория до приключването на проверките на всички контролни органи. При доказване на вина и нарушения ще бъдат предприети най-строги мерки и уволнение.Скандалът с д-р Петър Лазов продължава, след като в неделя вечер бе излъчено продължението на журналистическото разследване на Васил Иванов, за пазарджишката МБАЛ – Пазарджик.

Според д-р Лазов спрямо него е извършена манипулация, като му е бил предоставен видеозапис на сърце на болен пациент, а на колегата му проф. Генчо Начев, шеф на Кардиологичната болница в София е бил даден диск на коронарография на здрав пациент.

Във Фейсбук се появи група, която събира почитатели на лекаря и там се записаха предимно хора, които са използвали неговите услуги. В групата има и гневни коментари на хора, чиито близки са били пациенти на доктора. Според лекари всяка операция на д-р Лазов е била записвана и при назначената проверка ще стане ясно дали е имало, или не е имало нужда от поставянето на стентове. В защита на д-р Лазов се изказаха както неговите колеги от екипа по инвазивна кардиология, така и началникът на болницата д-р Васил Вълчев. Според д-р Вълчев Здравната каса е извършила проверка и тя е завършила с мнение, че няма нарушения от страна на болницата. В продължението на разследването на журналиста Васил Иванов Здравната каса е изискала дисковете от операциите за поставяне на стентовете в МБАЛ- над 60 на брой, десет от случаите на оперирани от д-р Лазов са съмнителни. Липсва и мнението на допълнителни специалисти, които трябва също да дадат мнение дали един пациент има нужда от поставянето на стент.

Управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев заяви в репортажа, че от финансова гледна точка това е начин да се източва бюджетът на касата и доказва, че в момента системата по здравеопазването допуска съществуването на такива практики. Директорът на болницата носи отговорност за това, което се случва в нея, включително и това, че позволява един лекар да получава толкова много пари, а други звена да тънат в мизерия.

Докато няма контрол ще бъде така, контролът е в основата на нещата, подчерта шефът на НЗОК. "МБАЛ Пазарджик" АД е в добро финансово състояние от 2013 г. и е сред малкото болници в страната, която работи на печалба., уточняват от лечебницата. Няма задължения към държавата, доставчици и персонал. Материалната база е в добро състояние, отделенията са ремонтирани и оборудвани.

За първите шест месеца на тази година печалбата достига 200 000 лв. По отношение на визираните в репортажа на Нова ТВ задължения от 3 млн. лв., става въпрос за натрупани стари такива отпреди 2013 г., които са наследени от предишното ръководство на "МБАЛ Пазарджик" АД.

Те идват от неизгоден договор за енергийна ефективност, по който се водят дела и прокурорски разследвания. "МБАЛ Пазарджик" АД вече има спечелено дело във Върховния касационен съд по неизгодния договор.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.