Проверяват фериботния комплекс – Варна

Проверяват фериботния комплекс – Варна

Транспортното министерство е започнало проверка на дейността на Фериботен комплекс – Варна. Тя е назначена с министерска заповед в началото на декември м.г.  

С нея следва да се проверят отношенията между ДП „Пристанищна инфраструктура“, ДП „Национална компания железопътна инфраструктура“, „БДЖ – Товарни превози“, ИА „Морска администрация“ и „Пристанище Варна“ ЕАД по повод управлението на терминала. Това твърди специализираното морско издание maritime.bg.

В петък анонимен подател, подписан като „дългогодишен служител в МТИТС“, разпространи до медиите голям брой документи от вътрешноведомствена комуникация между дружества под шапката на Министерството на транспорта, свързани с оперирането на Фериботен комплекс – Варна. Те обхващат периода от 2017 г. до 2019 година.

През 2017 г., след заповед на транспортния министър, Фериботният комплекс е трябвало да премине в активите на най-големия държавен пристанищен оператор – „Пристанище Варна“ ЕАД, който да поеме управлението му. Това не се е случило. „Заповедите на транспортния министър не важат за Пристанище Варна“, твърди авторът на писмото до медиите.

В неделя от същия подател до медиите изтече и заповедта на транспортния министър, с която в края на миналата година е възложена пълна проверка на комплекса. Междувременно от транспортното министерство отхвърлиха твърденията, че директорите на варненското пристанище не са изпълнили министерската заповед за приемане на терминала в активите на дружеството.

През миналата година ДП „Пристанищна инфраструктура“ поема управлението на терминала, за който вече има издадено удостоверение за експлоатационна годност и съоръжението функционира. Разпространеният до медиите в петък имейл завършва с призив варненската общественост да бъде информирана за осъществявания в момента износ през територията на Фериботния комплекс. „Варненци имат право да го знаят!“, пише авторът на писмото.

Като се позовава на данни от няколко независими източника, maritime.bg твърди, че в края на миналата година през територията на Фериботния комплекс е осъществен износ на отработено ядрено гориво от АЕЦ-Козлодуй. Въпроситe, изпратени до българската атомна електроцентрала по повод количеството отработено гориво, както и вида на техническите съоръжения, в които се пренася, остават досега без отговор.

В момента тече обявен от транспортното министерство конкурс за избор на членове в контролните органи на Пристанище Варна, както и на други държавни предприятия от морската индустрия, посочва още морското издание. Дали това е изкуствено създаден скандал в чаша с вода за лобиращи в нечий интерес или ще се окаже истинска буря, която ще размести пластовете в морските среди, ще стане ясно след приключването на проверката.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.