Проверяват цифровия ни COVID сертификат само на едно гише

Проверяват цифровия ни COVID сертификат само на едно гише

Европейската комисия (ЕК) препоръчва проверката на цифровите COVID сертификати да се извършва „на едно гише“ преди заминаването, за да се избегне дублиране. Инспекцията на документа предвижда сериозна координация между органите в различните страни, летищата и авиокомпаниите. Задължените на държавите – членки на ЕС пък е да гарантират, че  проверката се извършва възможно най-рано. 

Сред останалите препоръки на ЕК е държавите-членки на ЕС да осигурят разбираема и навременна информация на операторите и пътниците относно изискванията за проверка. Данните, публикувани в сайта Re-Open EU също следва да бъдат актуални. При възможност страните от ЕС следва да

използват електронни средства за проверка

в съответствие с насоките на мрежата за електронно здравеопазване. По думите на комисаря по транспорта Адина Вълян използването в пълна степен на предимствата на цифровия сертификат на ЕС за COVID-19 изисква хармонизиране на протокола за проверка. "Сътрудничеството при система за "обслужване на едно гише„ за проверка на сертификатите дава възможност за безпроблемно пътуване на пътниците в целия Съюз.“, категорична бе тя. 

Припомняме, че  цифровият сертификат на ЕС за COVID-19 съдържа информация дали дадено лице е ваксинирано,  притежава отрицателен резултат от коронавирус тест или се е възстановило от заразата. Броят на пътниците традиционно се увеличава през лятото, заради което по границите ще се наложи да се проверяват по-голям брой сертификати. Секторът на въздухоплаването е притеснен от това, тъй като през юли се очаква

въздушният трафик да достигне над 60 % от равнищата от 2019 г.

и след това да нарасне. Към момента как и колко често се проверяват сертификатите на пътниците зависи от мястото на заминаване, транзитно преминаване и пристигане на притежателя. От ЕК обаче смятат, че един по-добре координиран подход би спомогнал за избягването на претоварването на летищата и ненужния стрес за пътниците и персонала.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.