Правосъдният министър Цецка Цачева е разпоредила проверка дали са извършени нарушения на правилата при раздаването на бонуси в Търговския регистър. Това съобщи самата тя по повод изтеклата в медиите информация, че в Агенцията по вписванията са получили допълнително материално стимулиране, включително и за времето, в което търговският регистър не работеше.

"Бонусите са свързани с икономии, които има във всяка една административна структура. Те са за стимулиране на администрацията да изпълняват служебните си задължения в максимална степен", заяви Цачева на съвместна пресконференция с изпълнителния директор на Агенцията Габриела Козарева по случая. Тя уточни още, че въпросните бонуси са раздадени на служителите по определени от Козарева критерии, като в случая правосъдното ведомство няма отношение към определянето на размера им, както и към разпределението им по служители, тъй като това е изключително правомощие на директора на Агенцията.

Цачева уточни, че вече е разпоредила проверка дали са извършени нарушения на правилата при разпределянето на бонусите, като резултатите от нея се очакват до края на седмицата. "Вярвам на г-жа Козарева, че няма извършени такива нарушения, но ако такива се констатират, ще бъда безкомпромисна", заяви правосъдният министър.

От самата Агенция пък заявиха, че не са изплатили допълнителни възнаграждения на отговорните за срива във фирмения регистър. Сумата, изплатена в последното тримесечие на 2018 г. е в размер на 599 007 лв. Тя е разпределена според индивидуална оценка на общо 635 служителя на агенцията.

"Ако има отпуснати допълнителни възнаграждения на служители или на длъжностни лица, които носят отговорност, макар и косвена, свързана с техническия проблем възникнал в регистъра, това за мен е неприемливо. Но като цяло да дамгосваме експертите и служителите от Агенцията по вписвания, заради техническия проблем, който се случи през лятото на тази година, не смятам за удачно". Това коментира по-рано и финансовият министър Владислав Горанов.

Министърът каза, че не е запознат какво са си раздали в едно звено второстепенен разпоредител към министъра на правосъдието. "След 2012 г. системата на заплащане в бюджетната сфера беше променена така, че държавните служители могат да получават допълнителни възнаграждения в размер на общо една заплата, като те се формират от 75% фиксирана част и 25% гъвкава част", каза Горанов и предположи, че ръководството на Агенцията на база на оценка е определило подобни допълнителни възнаграждения.

"На мнение съм, че служителите, които добросъвестно са изпълнявали дейностите си в Агенцията и които не носят пряка отговорност и вина за техническия проблем, възникнал в Агенцията, биха могли да получат подобно допълнително възнаграждение, особено имайки предвид, че системата на заплащане в бюджетната сфера предвижда такъв механизъм и той е регулярен в последните повече от 6 години", заяви още Горанов.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

5200 деца избягали от училище след първия звънец

5210 деца са отпаднали от образователната система след първия звънец на настоящата учебна година до 1 април. Това става ясно от писмен отговор на просветния министър Красимир Вълчев на депутатско питане.

Ремонтират 13 вуза с 42 млн. лева от ЕС

13 университета ще бъдат модернизирани и ремонтирани, за да бъдат достъпни за студенти, специализанти и докторанти с увреждания. За целта са предвидени 42 363 951,67 лв. по Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020“. Това става ясно от публикувания за обществено обсъждане проектоплан за действие за 2019 г. на образователното министерство, разработен в изпълнение на Националната стратегия за учене през целия живот за периода 2014-2020 г.