Проверяваме как са ни  лекували 5 години назад

Проверяваме как са ни лекували 5 години назад

Всеки здравноосигурен българин вече може да провери каква медицинска услуга е ползвал през последните 5 години с нова услуга на сайта на Националната здравноосигурителна каса.

Справките се извършват чрез меню „Услуги за граждани", в подсекция „Отчетени дейности за здравноосигурени лица от договорни партньори на НЗОК". При проверката трябва да се въведе собствено име, ЕГН и код за спам, без лични здравословни данни и медицинска информация.

При изявено желание от страна на здравноосигурения той може да се абонира за автоматично известяване за всяко регистрирано движение по здравното му досие на посочен от него електронен адрес, съобщиха от НЗОК.

Информацията е обединена по дейности - болнична, извънболнична и лабораторни изследвания. Знакът „+" показва, че в информационната система на здравната каса съществува отчетена дейност от договорен партньор за съответния месец. Това на практика означава, че човекът е ползвал медицинска услуга. Така всеки може да засече дали има измами с неговото лечение.

Достъпът до пълната информация, съдържаща се в здравното досие, както и абонаментът, са възможни от портала на НЗОК, меню „Услуги за граждани", прозорец „Преглед на досие от здравноосигурените лица". Проверката се осъществява с електронен подпис, с уникален код за достъп (УКД) или ПИК на НАП. Издаването на УКД се извършва на място в Районните здравноосигурителни каси (РЗОК), уточниха от НЗОК.

Предстои да се направи и специализирано мобилно приложение, което да предоставя информация за услугите от сайта на НЗОК.

При открити несъответствия всеки може да подаде сигнал до съответната РЗОК или на e-mail - grajdani@nhif.bg.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.