0

В секи може да провери избирателната секция, в която има право да гласува и в деня на вота. Проверката се прави в страницата на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) към Министерството на регионалното развитие. Ведомството осигурява достъп до избирателните списъци за евровота на 26 май за всички българи.

Всеки може да провери избирателната секция, в която има право да гласува и в деня на вота. Проверката се прави в страницата на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) към Министерството на регионалното развитие. Ведомството осигурява достъп до избирателните списъци за евровота на 26 май за всички българи.

Адресът, на който всеки може да направи справка е www.grao.bg/elections/. Въвежда се ЕГН и постоянен адрес. След въвеждането се показва избирателната секция и мястото за гласуване на избирателите от този адрес.

Справка може да се направи и през мобилния телефон с кратко съобщение на единен номер 18429 и за трите мобилни оператора (МТел, Теленор и Виваком). Цената на SMS e 0,25 лева без ДДС. В текста на SMS се изписват единствено десетте цифри на ЕГН. Системата връща SMS с номера и адреса на избирателната секция за въведения ЕГН.

Друг вариант за справка е обаждане на стационарен телефон, като се избере 0800 1 4726 (по-лесно се запомня като 0800 1 GRAO). Телефонният номер е безплатен за цялата страна.