0

С лед две проверки на РИОСВ-Варна, не е установено замърсяване на плажа в „Аспарухово“, съобщиха от екоинспекцията. Повод за незабавна проверка от експертите станаха сигнали за изтичане на мръсни води на плажа във варненския квартал.

След две проверки на РИОСВ-Варна, не е установено замърсяване на плажа в „Аспарухово“, съобщиха от екоинспекцията. Повод за незабавна проверка от експертите станаха сигнали за изтичане на мръсни води на плажа във варненския квартал.

„Установено е, че отпадъчните води от новопостроено заведение се пречистват в локално пречиствателно съоръжение за отпадъчни води, след което се ползват за поливане на палми в саксии. Огледът на морските води не показа наличие на фекалии и специфична за битово-фекално замърсяване миризма. Не е установено и повърхностно заустване на отпадъчни води в морето“, информираха екоинспекторите.

След повторна съвместна проверка, извършена от експерти на РИОСВ –Варна и Басейнова дирекция за Черноморски район, отново не е констатирано замърсяване на морските води. Съгласно Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, изграждането на временни обекти и функционирането им е изцяло от компетенциите на общинските власти, които са уведомени за случая.

От началото на летния туристически сезон са извършени 24 съвместни проверки от експерти на РИОСВ-Варна и Басейнова дирекция за Черноморски район  на обекти, потенциални замърсители на Черно море и разположени в близост до зоните с води за къпане.