Провериха сигнал за мъртва риба в Стара река от Пещера към Брацигово

Провериха сигнал за мъртва риба в Стара река от Пещера към Брацигово

Експерти на Басейнова дирекция "Източонобеломорски район" – Пловдив (БД ИБР) и Регионалната лаборатория на Изпълнителна агенция по околна среда в Пазарджик извършиха повторна проверка по сигнал за наличие на мъртва риба в Стара река.

След като в петък РИОСВ – Пазарджик и Басейнова дирекция обследваха района на речното легло от моста при с. Капитан Димитриево - Брацигово, до Римския мост, бе извършен оглед в участъка от село Исперихово до село Бяга.

При обхода на водното течение на реката в регулацията на Исперихово, община Брацигово, е констатирано наличие на умряла риба по дъното с различни размери. По течението на реката се наблюдава движение на жива риба, състоянието на която не дава основание да се направи извод, че тя е с нарушени жизнени функции.

В местата, където водното течение е с по-висока скорост, се констатира незначително запенване на водата.
Взети са три водни проби от Стара река – при село Исперихово, след него и при село Бяга. Те ще се анализират в лабораторни условия по следните показатели: разтворен кислород, наситеност на кислород, неразтворени вещества, БПК, ХПК, азот амониев, азот нитратен, азот нитритен, общ азот, общ фосфор, ортофосфати, нефтопродукти, полициклични ароматни въглеводороди, арсен, хром общ, цинк, мед, живак.
    

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.