Провериха мозайките на Бузлуджа при -15 по Целзий
2

Провериха мозайките на Бузлуджа при -15 по Целзий

Извършената през миналата есен консервация на мозайките във вътрешността на Чинията издържа успешно изпитанията. Проверка през тази седмица е установила, че няма нито едно паднало камъче от вътрешния кръг, където бе направено и защитно съоръжение, съобщи арх. Дора Иванова от фондация „Проект Бузлуджа“.

За съжаление не така стоят нещата при пострадалите от вандали и природни стихии произведения на изкуството от външния кръг, които в момента са покрити с няколко сантиметров леден слой. При затопляне на времето се очаква част от тесерите да опадат, въпреки слепващите вещества, които бяха използвани от реставраторския екип.

Арх. Иванова изтъкна, че миналата есен екипът й не успя да събере необходимите за допълнително защитно съоръжение от външния кръг 64 000 лв. Тя се надява процесът за набиране на финансови средства да набере скорост през следващите месеци и евентуално през лятото работата по консервацията и спасяването на мозайките да продължи.

На 25 януари от фондация „Проект Бузлуджа“ планират да проведат онлайн среща – отчет с консултативния съвет от международни специалисти, на която да набележат и следващите стъпки за реализация на крайната цел: връщане на мемориала към нов живот и социализацията му. Една от особено важните стъпки е изработването на проект за възстановяване на окрадената през трите десетилетия покривна конструкция на Чинията, за която има вече определени идеи и насоки. В огледа за моментното състояние на мозайките е участвал и Никифор Харалампиев, главен асистент в катедра „Реставрация“ при Националната художествена академия, който е и преподавател  по стенопис, фотография и документация.

Негово изложение за състоянието на мемориала пред годишния  форум на реставраторите в България миналата година доведе близо 20 студенти от академията  като доброволци в екипа на „Проект Бузлуджа“. Мемориалът е държавна собственост и отговорността за опазването му е предоставена на областния управител в Стара Загора Гергана Микова , която през последните няколко години активно съдейства на фондацията, коментира арх. Дора Иванова. За съжаление и до момента все още няма развитие по темата с предоставянето на статут за паметник на културата на комплекса, проектиран някога от арх. Георги Стоилов , в чието изграждане тогава са били инвестирани 14 186 000 лева.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.