Провериха жиците на тока във Враца, Мездра и Роман

Провериха жиците на тока във Враца, Мездра и Роман

В трите общини бурите са счупили 135 стълба на енергото

Със заповед на министъра на енергетиката Теменужка Петкова експерти от министерството на енергетиката извършиха извънредни проверки на съоръженията, собственост на "ЧЕЗ разпределение България" АД, на територията на общините Враца, Мездра и Роман, съобщиха от ресорното ведомство.

Проверката бе разпоредена в следствие на усложнената метеорологична обстановка, която прекъсна електрозахранването в населени места от Северозападна България. Екипи на „Електроенергийния системен оператор“ ЕАД и на Мрежовия експлоатационен подрайон „Враца“ оказаха съдействие за възстановяването на електрозахранването.

Министерството на енергетиката ще издаде задължителни предписания на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД за отстраняване на констатираните нередностите по електроразпределителната мрежа. Съгласно Закона за енергетиката енергийното ведомство провежда предварителен, текущ и последващ контрол за техническото състояние и експлоатацията на енергийните обекти в страната.

На място експерти от МЕ провериха техническото състояние на част от авариралите съоръжения, на просеките по въздушните електропроводни линии за средно и ниско напрежение, на трафопостовете на територията на трите общини. В рамките на проверката бе установено, че причина за прекъсванията на електрозахранването в областта е мокрият сняг, в следствие на който е нарушена целостта на електрическите стълбове от мрежата за средно и ниско напрежение и са скъсани въздушни електропроводи. На територията на общините Враца, Мездра и Роман са счупени и компроментирани общо 135 стълба - 22 стоманено-решетъчни стълба за средно напрежение и 113 стоманено-бетонни за ниско напрежение.

Следващата седмица ще стартира и извънредна проверка на техническото състояние и експлоатацията на енергийните обекти на място в оперативните центрове на Ловеч и Троян, собственост на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.