В крепостта Царевец във Велико Търново за пета поредна година ще се проведе Международният фестивал „Средновековен Търновград“.

От 28 до 30 юни битът, занаятите, изкуствата и войнските умения на България, Византия и Европа от XII-XIV век  ще оживеят на историческия хълм. В зрелищните възстановки ще участват над 140 реконструктори от България, Италия, Румъния, Сърбия и Украйна. Тази година във фокуса на форума са вкусът и кухнята на средните векове. Участниците на място ще приготвят ястия от епохата на Второто българско царство, Византия, Англия, Русия, Скандинавието и Средиземноморието.  За посетителите ще има специални дегустации, на които ще може да се опита още медовина, бира, манастирска и войскова храна от периода XII-XIV век.

В дните на фестивала на Царевец ще бъде показан животът на средновековния град и различни занаяти - горещо и студено коване, точиларство, обработка на кожа, производство на пергамент и хартия, монетосечене, дърворезба, ножарство, грънчарство и керамика, различни методи на тъкане. Посетителите ще могат да се включат в стрелби с лък и арбалет и да се забавляват със средновековни игри, музика и танци. За първи път ще се проведе боен турнир „Болярски меч“, ще има реконструкция на  завръщането на славните средновековни войни от поход, интересни ще бъдат бойните демонстрации „Справедливо възмездие“ и др.     

Програмата на фестивала ще започне на 28 юни /петък/ от 19.30ч. с концерт и огнено шоу „Звезди над средновековен Търновград” в Двореца на Царевец, с участието на българската група “Ериней“ и украинските трубадури „Spiritual Seasons“.

Официалното откриване е в 10,00 ч. на 29 юни на площад „Цар Асен I“ пред крепостта, където ще се представят всички български и чуждестранни участници. Достъпът до средновековния фестивал на Царевец е свободен, като ще се заплаща само входната такса за архитектурно-музейния резерват. С вход свободен за крепостта ще са вечерните събития на 28-ми и 29-ти юни от 18,30 до 21,30 ч.

 

 

Програма

28 – 30 юни 2019 г.

Крепост Царевец, Велико Търново

 

 

28 юни (петък)

19.30            „Звезди над средновековен Търновград” – концерт и огнено шоу – група “Ериней“ и „SpiritualSeasons“ – Двореца на крепостта Царевец /вход свободен/.

 

29 юни (събота)

10.00             Официално откриване на фестивала – площад „Цар Асен I“

10.15            Бойна демонстрация „Завръщане от поход“  – вход на крепостта Царевец

10.30–12.30  Демонстрации на занаяти, бит и традиции, стрелба с лък

10.45             Боен турнир „Болярски меч“ 

11.00             Кулинарни презентации /първа част/

11.30             Урок по средновековни танци със „SpiritualSeasons“

14.00             Кулинарни презентации / втора част/

14.00–17.00  Демонстрации на занаяти, бит и традиции, стрелба с лък

15.00             Турнир по стрелба с лък

16.00            „Справедливо възмездие“ /първа част/- бойна демонстрация в района на Двореца

18.30 -21.30  Концерт и огнено шоу с група “Ериней“ и „SpiritualSeasons“ /вход свободен/

 

30 юни (неделя)

9.00–14.00     Демонстрации на занаяти, бит и традиции, стрелба с лък

10.00             Бойна демонстрация „Битка за кулата“ -Малката порта на крепостта

11.00            „Справедливо възмездие“ /втора част/ - бойна демонстрация в района на Двореца

11.30             Урок по средновековни танци със „SpiritualSeasons“

15.00  Обявяване на победителите в турнирите, закриване на фестивала

 

 

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Рокер помете полицай заедно с патрулката му

Моторист ще бъде изправен пред съда заради отказа му да се подчини на полицейско разпореждане и причиняване на телесна повреда на служител на МВР при изпълнение на служебните му задължения.

Училище си осинови бездомно куче от приют

Великотърновската гимназия по електроника „А. Попов” си осинови бездомно куче от приют. Школото вероятно е първото в страната с подобна инициатива, която спокойно може да бъде подета и да се разпространи и в останалите учебни заведения в България и да намали популацията на бездомните четироноги по улиците и общинските приюти.