Проучват достъпна ли е средата във вузовете за хората с увреждания

Проучват достъпна ли е средата във вузовете за хората с увреждания

Националното представителство на студентските съвети стартира национално проучване под наслов „Достъпна среда за всеки студент”, чиято главна цел е да се събере информация от университетите в цялата страна за достъпността на техните бази, общежития и спортни комплекси за хората с увреждания.

Това съобщиха от там по повод международния ден на хората с увреждания, чието отбелязване има за цел политиците и институциите да бъдат мотивирани непрестанно да предприемат по-ефективни действия, с които да се гарантира достъпа до общата архитектурна среда на хората с увреждания, достъп до общообразователната система, до общия пазар на труда, до информация и до процесите на изработване и вземане на политически решения, които имат отношение към тях. „Във връзка тази цел, ние от НПСС ще направим всичко по силите си, за да съберем нужната информация, за да насочим вниманието на компетентните институции върху тази тема от първостепенна важност. Ще настояваме за широк обществен диалог, целево отпускане на средства за изграждане на необходимите съоръжения, тъй като всеки студент заслужава да се обучава в една достъпна университетска среда, която да отговаря на европейските стандарти, които е крайно време да бъдат изградени.”, посочват студентите.

Те ще изготвят анкета, която ще се попълва свободно и от всеки студент, желаещ да вземе участие в проучването. Целта е да бъде събрана информация от три различни източника - ректори на висшите училища, директори на поделенията "Социално-битово обслужване" и самите студенти. „По този начин ще придобием възможно най-обективна представа за липсите на необходимите съоръжения и ще имаме възможността да изчислим какъв финансов ресурс е необходим в национален мащаб за тяхното изграждане”, смятат членовете на НПСС. Проучването ще отнеме няколко месеца, като резултатите от него ще бъдат описани в доклад, който ще представен пред компетентните институции.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.