Повечето хора в богатите страни искат данъците за богатите да се увеличат и изразяват широката си подкрепа за изграждане на социална държава в повечето страни. Това сочат резултатите от проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в 21 страни, цитирано от международните агенции.

Във всяка една от страните, включени в проучването, над половината от анкетираните отговарят положително на въпроса: "Трябва ли правителството да облага богатите с по-големи от сегашните данъци, за да се подкрепят бедните?" ОИСР не дава определение за богат.

По-високото данъчно облагане на богатите се появи като политически гръмоотвод в много богати страни. Демократите в САЩ предложиха увеличение на данъците, а протестиращите "жълти жилетки" във Франция искат богатите да понесат по-голяма данъчна тежест.

Идеята за по-високи данъци за богатите среща най-голяма подкрепа в Португалия и Гърция - и двете страни излизат от продължителна икономическа криза - с близо 80 процента при средна подкрепа в останалите страни от 68%, уточни ОИСР.

Проучването за социалните и икономически рискове сред 22 000 души показва и дълбоко недоволство от социалната политика на правителствата. Според ОИСР много от хората оценяват тази политика като недостатъчна.

Средно само 20% твърдят, че лесно биха могли да получат държавна помощ в случай на необходимост, а 56 на сто от анкетираните посочват, че би било трудно да получат подобни социални помощи. Хората са особено обезпокоени за достъпа си до дълготрайна, с добро качество и на достъпни цени грижа за възрастните хора, до жилищни и здравни услуги. 

Хората във всички страни, включени в проучването, без Канада, Дания, Норвегия и Холандия, не само мислят, че не получават справедливия дял от това, което влагат в системата, но и че правителствата не възприемат възгледите им. 

В светлината на високата степен на недоволство по-голямата част от хората искат правителствата им да направят нещо повече в социалната сфера във всички страни, без Франция и Дания, където социалните системи са сред най-щедрите в света.

Според повечето хора основен приоритет трябва да са по-добрите пенсии, като 55 процента твърдят, че това ще ги накара да се почувстват икономически по-сигурни. На второ място се нареждат здравните услуги с 48%, следвани от гарантиран основен доход, според 37% от анкетираните.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Износът на страната нараства с 4,2% към края на октомври

Националният статистически институт публикува предварителни данни за българския износ в периода януари – октомври 2019 г. Спрямо същия период миналата година, общият износ на страната нараства с 4,2%, като експортът ни към държавите от Европейския съюз се повишава с 3,4%, а този към трети страни с 5,8%.

До 15 май пишат нов закон за ВиК услугите

Новият закон за ВиК трябва да бъде готов до средата на май месец догодина, решиха депутатите. Регионалният министър трябва да подготви и предложи на обществено обсъждане проект на закона до 15 май.

Аврамова: Не тол системата, а нелегалните превози пречат на бранша

Не въвеждането на тол системата, а нелегалните превози са сред основните проблеми на транспортния бранш, коментира пред журналисти регионалният министър Петя Аврамова протестите на автобусните превозвачи.