Повечето хора в богатите страни искат данъците за богатите да се увеличат и изразяват широката си подкрепа за изграждане на социална държава в повечето страни. Това сочат резултатите от проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в 21 страни, цитирано от международните агенции.

Във всяка една от страните, включени в проучването, над половината от анкетираните отговарят положително на въпроса: "Трябва ли правителството да облага богатите с по-големи от сегашните данъци, за да се подкрепят бедните?" ОИСР не дава определение за богат.

По-високото данъчно облагане на богатите се появи като политически гръмоотвод в много богати страни. Демократите в САЩ предложиха увеличение на данъците, а протестиращите "жълти жилетки" във Франция искат богатите да понесат по-голяма данъчна тежест.

Идеята за по-високи данъци за богатите среща най-голяма подкрепа в Португалия и Гърция - и двете страни излизат от продължителна икономическа криза - с близо 80 процента при средна подкрепа в останалите страни от 68%, уточни ОИСР.

Проучването за социалните и икономически рискове сред 22 000 души показва и дълбоко недоволство от социалната политика на правителствата. Според ОИСР много от хората оценяват тази политика като недостатъчна.

Средно само 20% твърдят, че лесно биха могли да получат държавна помощ в случай на необходимост, а 56 на сто от анкетираните посочват, че би било трудно да получат подобни социални помощи. Хората са особено обезпокоени за достъпа си до дълготрайна, с добро качество и на достъпни цени грижа за възрастните хора, до жилищни и здравни услуги. 

Хората във всички страни, включени в проучването, без Канада, Дания, Норвегия и Холандия, не само мислят, че не получават справедливия дял от това, което влагат в системата, но и че правителствата не възприемат възгледите им. 

В светлината на високата степен на недоволство по-голямата част от хората искат правителствата им да направят нещо повече в социалната сфера във всички страни, без Франция и Дания, където социалните системи са сред най-щедрите в света.

Според повечето хора основен приоритет трябва да са по-добрите пенсии, като 55 процента твърдят, че това ще ги накара да се почувстват икономически по-сигурни. На второ място се нареждат здравните услуги с 48%, следвани от гарантиран основен доход, според 37% от анкетираните.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

По-лесен достъп до европари за бизнеса в кризата, обеща Караниколов

Икономическият министър Емил Караниколов обеща по-опростени процедури с ясни критерии за кандидатстване по оперативната програма за конкурентноспособност и иновации. В кризата фирмите ще могат да получат безвъзмедно ликвидни пари в по-кратък период, обясни министърът в ефира на БНТ.

Бизнесът: Малко фирми искат помощ по схемата 60/40

Бизнесът обезпокоен от факта, че при над 60 000 принудително спрели работа и над 350 000 засегнати от кризата предприятия, при 5 000 души, оставащи без работа всеки ден, едва 228 предприятия искат да се възползват от подкрепата 60/40. 

Кредитна линия на стойност до 240 млрд. евро от Европейския стабилизационен механизъм заради коронавируса

Председателят на Еврогрупата Мариу Сентену заяви, че ще бъде задействана кредитна линия на стойност до 240 милиарда евро чрез Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), предаде Франс прес, позовавайки се на негово интервю в няколко европейския издания. Линията ще бъде отворена за страни, изпитващи затруднения заради епидемията от коронавирус.