Българското здравеопазване може да бъде оценено за среден три. Така са отговорили запитаните участници в проучване на социологическата агенция „Тренд“, която им е предложила да поставят оценка от едно до шест на оказваните грижи в този сектор. Това бе съобщено по време на Първата национална конференция „Заедно за повече здраве“, която се проведe в София.

Приблизително седемдесет процента от запитаните смятат, че посоката, в която се развива българската здравна система е негативна. Едва 13 % дават положителен отговор. Ниското качество на лечението у нас е основен проблем за българското здравеопазване според 46 на сто от анкетираните. Около 43 процента от тях посочват като водещ проблем високото доплащане на медицински услуги, а 40 процента - доплащането на лекарствата. Лошият контрол в системата от институциите е посочен като основна причина за проблемите в здравеопазването. Така са отговорили 43 % от участниците. За 29 процента от хората недостатъчното финансиране на системата е сред основните причини за недобрата им работа. Близо 40 процента са удовлетворени от здравното обслужване, а 53 процента не са.

„Разходите за здравеопазване от консолидирания бюджет се увеличават всяка година“, каза заместник здравният министър д-р Бойко Пенков. 5 млрд 256 млн. лв. е разходът за тази година, за следващата са предвидени 400 лн. лв. повече. „Предвижданите за 2021 година средствата за здравеопазване трябва да стигнат 6 млрд 400 млн. лева. Планираме до 2022 година увеличението да е с един милиард лева“, допълни зам.-министър Пенков.

Независимо, че хората поставят тройка на българското здравеопазване, те имат високо доверие в медицинските специалисти, показва още социологическото проучване. Оказва се, че те вярват най-много на фармацевтите – 73%, на лекарите имат доверие 64 на сто от запитаните, а в медицинските сестри и акушерките – 65 процента. Масово хората смятат, че държавата е тази, която трябва да отделя повече средства за здравеопазване – 86 %. Други 96 процента смятат, че парите за здравеопазване трябва да се харчат по ефективно, дори да се въведе електронно здравеопазване, а 95 на сто вярват, че за пациентите е важно да се осигури добър и навременен достъп до лекарства.

„В страната има достатъчно фармацевти и 3 880 аптеки, което би трябвало да задоволи нуждите на хората. Проблемът обаче е, че те се намират в големите градове и населените места с по-добре платено население, което затруднява лекарство снабдяването на болните. Има дори градчета, в които няма аптека, работеща с НЗОК, коментира проф. Илко Гетов – председател на Българския фармацевтичен съюз. - Като се има предвид това, по европейската класация страната ни е на средно ниво по осигуреност с фармацевтични грижи“, допълни проф. Гетов. В подкрепа на този факт той посочи, че у нас една аптека обслужва около 1900 души, докато в Европа една аптека осигурява медикаментите на около 3900 човека. Като негативен факт той посочи, че България е единствената страна в ЕС, в която не се осъществява доставка на лекарства от аптеката до домовете на болните, тъй като нормативната уредба не позволява тази дейност.

Заместник-министър д-р Бойко Пенков пък посочи, че лекарствоснабдяването на болните с нови и иновативни медикаменти се подобрява с всяка изминала година. По думите му 176 са новите молекули, въведени в България в последните шест-седем години. През 2017-та новите са били 36, през 2018-та – 21, а през тази година 31, като за регистрация чакат още 30. Като успех на българската здравна система зам.-министърът изтъкна и фактът, че докато преди десетина години смъртността от рак на гърдата в България е била във водещата петица, сега вече не е в топ 5, тъй като се въвеждат нови терапии, подобрява се и профилактиката.

„7000 работещи в спешната помощ ще преминат опреснителен курс. Периодично те ще бъдат проверявани дали са в крак със съвременните изисквания на медицината от сферата на спешната помо“, каза още зам.-министър Пенков.

По темата: здравеопазване
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

37 вуза приемат с оценки от матурите

Кандидат-студентите ще могат да използват оценките си от матурите по основни предмети в 37 висши учебни заведения за учебната 2020-2021, съобщават от МОН.

Подаваме данъчна декларация онлайн от утре

От утре данъчните ни декларации ще бъдат попълнени автоматично на сайта на приходната агенция. Това ще стане с новата услуга на Националната агенция по приходите (НАП). Тя ще бъде достъпна от 1 март.

Младен Маринов: Ситуацията с бежанците на границата с Турция е тревожна

„Ситуацията с бежанците на българо-турската граница е тревожна, но МВР е мобилизирало достатъчно ресурси, за да гарантира сигурността на страната. Към момента, с изключение на няколко единични опита няма констатирани нарушения.