0

С ълзите могат да разпространяват коронавируса, твърди проучване на медицинския университет “Джонс Хопкинс”.

Сълзите могат да разпространяват коронавируса, твърди проучване на медицинския университет “Джонс Хопкинс”.

Екип от лекари и лаборанти доказва в нов доклад, че очите и околните тъкани са идеалните “входни врати” за COVID-19.

Учените изследвали тела на хора, починали от болести, нямащи нищо общо с коронавируса. Открили, че очите им и областта под клепачите произвеждат солидно количество АСЕ2 - ензим, за който се знае, че улеснява проникването на COVID-19 в човешкото тяло. Този ензим се намира на много места - като устата и белите дробове, но досега не се знаеше, че очите ни го имат в толкова големи количества.

Изследването прави и друго важно откритие - още един ензим, наречен TMPRSS2, допълнително помага на вируса да се промъкне през порите и кръвоносните съдове, а очите ни имат големи количества и от него.

Изводът на учените е, че сълзите също могат да бъдат доста ефикасен начин за предаване на вируса. Лекарите отдавна предупреждават хората да пазят очите си като начин да предотвратят заразяване.

В същото време става ясно, че пълноценният и спокоен сън и физическата активност помагат на имунитета, а сладкишите и тестените изделия намаляват защитата на организма, посочва диетоложката Вера Шарошкина.

“По време на добър и спокоен сън се произвежда мелатонин. Трябва да спим най-малко 6 часа на денонощие, но се нуждаем от 7 или 8”, каза тя.