Протестъри обсебиха дори фондацията на Радостина Константинова

Протестъри обсебиха дори фондацията на Радостина Константинова

Адвокати на задкулисието командват към кого да отиват наградите на нейно име

Гавра с паметта на незабравимата ни колежка Радостина Константинова – това представлява поредното разиграване на абсолютна лотария на журналистическите награди, раздавани от фондацията, учредена в нейна памет. Радостина, която бе едно от най-ярките имена в българската журналистика, е сред основателите на Пресгрупа „168 часа” и вестниците „168 часа“, „24 часа“, „Монитор“ и „Политика“. 

Винаги в работата си е следвала ясни принципи и ги е отстоявала. Не така обаче стоят нещата с фондацията, създадена през 2011 г. в нейна памет и раздаваща награди на нейно име. Благородната идея бе опорочена от група лица в Управителния съвет от

кантората на Даниела Доковска и Ина Лулчева

които узурпираха властта и буквално превърнаха фондацията в политически инструмент за влияние.

„Тазгодишният“ носител на голямата награда Генка Шикерова се кичи с лаври за филм, сниман преди две години – 2018 г. Отличената „творба“ изобщо не отговаря на критериите, по които трябва да се поощрява качествената журналистика. Едно от изрично посочените условия е, че разследванията в конкурса за тази година трябва да са разпространени в печатна или електронна медия в периода от 1 април 2019 г. до 30 март 2020 г. и да са подписани с реалните имена на авторите. Шикерова обаче е великото изключение, след като бе припозната от мейнстрийма на Прокопиев като една от тях. Освен че не влиза в указания времеви диапазон, той е сниман с финансовата помощ не на друг, а на пряко свързания с мейнстрийма на Иво Прокопиев „Антикорупционен фонд“. За да е гаврата още по-голяма, лицето на фонда – бившият кадър на „Капитал“ Николай Стайков, взема втората награда.

Как се случва това? С жури, за което организаторите лъжат, че е все от утвърдени имена в журналистиката. И това вече не е така. Професионализмът окончателно си отиде още преди години, заради което и от фондацията излезе издателят на „Труд“ и основател заедно с Радостина на две пресгрупи - „168 часа“ и „Монитор“ - Петьо Блъсков. А Блъсков напусна именно в знак на несъгласие с критериите, по които се раздават наградите. В крайна сметка се случи това, че професионалистите отстъпиха място на хора със зависимости, които не се посвениха да осквернят паметта на починалата ни колежка. Сега във въпросното журналистическо жури официално фигурират имената на Люба Ризова, която се води председател, но също и шеф на Генка Шикерова в TV1, а също видни аватари на задкулисието като Светла Петрова, която води своя тв рубрика в онлайн сайта на „Сега“, Стойко Тонев от протестърското Редута.бг и Иван Бакалов от е-вестник. Бихте ли ни казали кой от изброените е в активната журналистика и кой съблюдава основните принципи, които отстояваше самата Радостина – обективност, честност и смелост да отстояваш позициите си? И бихте ли ни казали

с какво право група адвокати на задкулисието имат крайната дума

и в какво качество те са узурпирали властта във фондацията, за да я ползват като инструмент за политическо влияние  - нещо, с което непримиримата Радостина никога не би се съгласила. Така, както не би допуснала отявлени тролове и и кариеристи от кръга „Капитал“ да се представят за топрепортери. Достатъчно в тази връзка е да се споменат двете други награди, с които бе опетнена паметта на Радостина Константинова – на Николай Стайков (за манипулацията „Липсващите имена по делото КТБ“, за която авторът бе скастрен от съпругата на банкера беглец Цветан Василев, че са очаквали от него повече?!) и на Теодора Трифонова (бТВ) – за „Къщи без гости“. И двете наградени полюции са със съдействието на  Антикорупционния фонд – бухалката на олигарха Иво Прокопиев, в която се трансформира неговата „Протестна мрежа“.

Прегледът на публикациите, които са се състезавали за наградите тази година, показва, че има и такива, които действително са ярки и с висока обществена значимост, при това съобразени с критериите, които самото жури пренебрегва. Но юридическата кантора и формализмът на журито са игнорирали всички, за да поощрят протестърите отново. Парадокс е, че сред състезаващите се за награда публикации фигурира и материал на осъдения за клевета галеник на кръга „Капитал“ Росен Босев. Отчитаме като груб пропуск от страна на зависимото жури, че не е поощрило и него, за да може да клевети още по-безпринципно и ярко. Очакваме адвокатите, които диктуват имената на отличените, да поправят пропуска си и догодина да раздадат наградите директно в редакцията на „Капитал“ или в офиса на подсъдимия олигарх.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.