Протестни жалби блокират автомобилния спорт

Протестни жалби блокират автомобилния спорт

Елитните ни пилоти готови да карат с чуждестранни лицензи

Протестни жалби към избора на новия състав на управителния съвет на Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС) блокират дейността на ръководството й. Това обяви на пресконференция избраният за председател на 21 април 2018 г. Калоян Станчев. Тогава с гласовете на 70 от 98 клуба беше направена смяната.

Според Станчев ситуацията е критична, причина за жалбите са лични интереси на подателите им, а на практика централата се води от вече освободените ръководители, начело с експрезидента Владимир Илиев. Така не може да бъде регистриран в съда новият УС и той няма как да си върши работата.

За хората в автомобилизма са недостъпни договорите с тотото и не се знае как се разпределят парите от него. Според Станчев те са използвани за купуване на гласове. Прекъснати са контактите с международната федерация (ФИА), с Министерството на младежта и спорта, а хора, които вече са извън спорта, се разпореждат с бюджета.

Калоян Станчев уточни, че податели на жалбите са деятели, които имат лични материални интереси. Една е от бивш член на УС, който се занимава с времеизмерване и печели от това и в чужбина. Друга е от представител на застрахователи, които не били избрани с конкурс и обществена поръчка. Според него "се шири шуробаджанащина" и приятелски кръгове дърпат конците. Например по програмата на ФИА, която не е обсъждана, са приведени 150 000 лева за измервателна уредба само за една дисциплина на човек, който вече има такава и я предоставя на организаторите на състезания. При решение да бъде избран служител за офиса на БФАС от поне 3 кандидатури е бил назначен четвърти, който дори не е подал документи. Било е поверено провеждането на състезание на жена, която дори не членува в клуб.

Някои от елитните български пилоти и шампиони заявиха, че са готови да сменят лицензите си с чуждестранни, за да излязат от задънената улица у нас. Тези в офроуда вече го правят.

Станчев посочи и имената на жалбоподателите - Ковачев, Влъчков, Маринов, Даскалов, Чанев, Златков, чиито документи са били написани и подадени от една и съща адвокатска кантора. И ги призова да ги изтеглят, което ще даде шанс да бъде спасен автомобилният спорт.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.