Протестиращи превозвачи поискаха обединение със закон

Протестиращи превозвачи поискаха обединение със закон

Разделени двете страни си разменят взаимни обвинения

Протестиращите превозвачи, подкрепящи създаването на Автомобилна камара със закон, се събраха на площад "Александър Невски" в столицата, както и в още 9 града. За разлика от протеста миналата седмица, който бе организиран против регулации в сектора, този път премиерът Бойко Борисов не ги покани на среща.

Организатори на протестните действия бяха Съюзът на международните превозвачи (СМП) и Българската асоциация на сдруженията на автомобилните превозвачи (БАСАТ). На площад "Александър Невски" се събраха около 40 автобуса, останалите останаха паркирани на "Цариградско шосе".

"Искаме да се създаде автомобилната камара, защото искаме да има правила на работа в бранша. Трябва да имаме етика един спрямо друг, да направим един вид Етичен кодекс. Искаме да стана така, че да се спазват правилата както за малкия бизнес, така и за големия", обясни организаторът на протеста Миролюб Столарски.

"Законът бе върнат под предлог, че големите ще диктуват нещата на малките в бранша. Това е лъжа. В момента 95% от фирмите, които участват, са малки - имат по един, два или три автобуса. Заповядайте да ги видите. Твърдя, че със създаването на Камара ще се защитят интересите на малките превозвачи. В момента има протести "за" създаването на Камара в 10 града в България", добави Столарски.

Междувременно на нарочна пресконференция неподкрепящите законопроекта заявиха, че с днешния протест представители на автобусните превозвачи обявяват, че не приемат становището на премиера Бойко Борисов, по чието нареждане бе оттеглен законопроекта за автомобилната камара. Това заяви Магдалена Милтенова, председател на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта (БССИТ).

Милтенова изтъкна, че на протеста по-рано се е видяло кой кого представлява. Тя припомни, че очаква регламентация на националната представителност и обединение в една обща Конфедерация. Манипулация на общественото мнение е случващото се, според нея. Или казано на разговорен език: "Крадецът вика: "Дръжте крадеца!", акцентира Милтенова.

По-късно през деня транспортният министър Ивайло Московски заяви, че ресорното министерство е дало официално становище в Народното събрание относно внесения законопроект за създаване на Автомобилна камара. „Не се месим в споровете в самия бранш, ние сме администрация, която принципно подкрепяме да има обединение на бранша. Призоваме ги да се обединят, за нас е много по-лесно, по-полезно и целесъобразно да работим с един субект, който да представлява целия превозвачески бизнес в България“, коментира Московски.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.