Нанков уволнява шефа на ВиК в Перник (ОБНОВЕНА)

Нанков уволнява шефа на ВиК в Перник (ОБНОВЕНА)

Хората от миньорския град обсадиха офиса на дружеството

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков уволнява шефа на ВиК - Перник, заради несправянето с безводието и водния режим в миньорския град. Това отбеляза той след срещата му с кмета Станислав Владимиров. Преди това перничани обсадиха офиса на водното дружество и се наложи намесата на полицията.

Нанков е на мнение, че има и други пропуски. При предишния програмен период


общината е пропуснала възможността иска за европейско финансиране


за подмяна на амортизираната водопреносна мрежа. В момента се довършва ремонтът и на стената на яз. „Студена“. Очаква се водният режим в Перник, обявен на 18 ноември, да продължи поне 4 месеца, защото притокът в язовир "Студена" е най-малкият от 2006 г. насам. Той засяга и селата Голямо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджиловци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец.

Зам.-министърът посочи още, че вече е приет проект за цялостна подмяна на водопреносната мрежа на града през новия програмен период. За целта вече са осигурени необходимите средства.

Според експерти от екоминистерството една трета от яз. „Студена“ е била източена необосновано. Проф. Петър Калинков, зам.-председател на Българска асоциация по водите (БАВ), припомни за „Монитор“, че преди години индустриалните предприятия в Перник, включително и топлоцентралата и металургичният комбинат


са получавали промишлена вода от яз. „Лобош“


и за това не е имало големи проблеми с питейното водоснабдяване на града. Шефът на „Стомана индъстри“ Антон Петров каза за „Монитор“, че при покупката на предприятието то вече е бил вързано към яз. „Студена“ и част от доставките са от там. Той спомена, че заради безводието се увеличават рисковете от спирането на металургичния завод. По думите му сега експерти на фирмата търсят начини за алтернативно водоснабдяване с подземни сондажи и с вода от утайниците.

Проф. д-р Стефчо Стойнев, от минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски”, определи


като много слаби шансовете за подземни води в Пернишко


Според него котловината, където се намира градът, е много бедна на такива ресурси. „Тя е запълнена основно с глинесто-мергелни отложения с дебелина от 300-400 м. В тях са и въглищата. Възможността в самия град да се търсят и намерят подземни води е слаба. Няма условия за дълбоки кладенци за водоснабдяване на града. Единственото място, където има дълбок сондаж, е при рудник „Бела вода“, където е открита минерална вода. В Радомирската котловина, около с. Стефаново има карстови извори. Не бива да забравяме обаче, че те силно се влияят от засушаването“, каза още експертът.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.