Протест на хората в Болярово заради апетити

Протест на хората в Болярово заради апетити

Жителите на крайграничната община Болярово за пореден път се обявиха против проучванията на залежи от метални полезни изкопаеми на нейна територия, съобщи БНР.. От местната власт също настояват да не се извършват сондажи, тъй като ще се наруши екоравновесието в района.

Повод за притесненията е публикуваното на 20 юли съобщение в Държавен вестник, за започване процедура за даване на разрешение за проучване в находище "Мамарчево", което обхваща землища на 6 населени места от боляровската община, посочи замeстник-кметът Нина Терзиева.

Общо с досега обявеното находище "Иглика" се включват 11 населени места, с общинския център заедно, като потенциални места за търсене и добив на метални полезни изкопаеми.

В момента се водят преговори и за трето находище, наречено "Крайново".

По този начин половината от територията на общината ще бъде засегната от проучвателни дейности. От общинската администрация са изпратили 26 запитвания по Закона за достъп до информация до различни държавни институции с искане да им бъдат предоставени документи за планираните от Министерството на енергетиката процедури за проучванията. До момента не са получени отговори на запитванията.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.