ПРОТЕСТ: Медицински сестри искат промяна на работното време и по-високи заплати (ОБНОВЕНА)
2

ПРОТЕСТ: Медицински сестри искат промяна на работното време и по-високи заплати (ОБНОВЕНА)

Недоволство под прозорците на министерството на здравеопазването. Специалистите по медицински грижи протестират с няколко основни искания.

Те настояват за по –високи заплати, искат възнагражденията им да са в размера на поне две минимални заплати, което е 1300 лв. Това заяви за Монитор председателят на Синдиката на българските медицински специалисти Мая Илиева. Тя обясни още, че настояват за по- справедливо заплащане на нощния труд, чиято стойност не е променяна от години. В момента за час труд през нощта сестрите получават 0,25 лв, поясни Илиева и уточни, че трябва да е поне 3 лв. на час.Сред исканията им е промяна в наредбата за работното време и отпуските на сестрите в реанимациите. Илиева обясни още искат спешни мерки, с които да бъдат привлечени новозавършващите специалисти по здравни грижи да останат да работят тук, а не в чужбина. Алармират още, че една сестра в болница обслужва между 20 и 30 пациенти, посочват още, че според данни на НСИ на един лекар се пада по-малко от една сестра. От думите й стана ясно, че в момента не достигат над 35 хиляди медсестри. По време на протеста медицинските специалисти обясниха, че работят в много трудни условия и напрежение и постоянно има изтичане на кадри.

Недоволството беше подкрепено и от медицинските специалисти от Пазарджик. Медици от там заявиха, че ниското заплащане на медицинския персонал води до недостиг на кадри и до лошо качество на обслужването.

Протестиращите бяха приети в здравното министерство да кажат исканията си от зам.-министър Тома Томов, а в последствие се присъединил и здравният министър Стойчо Кацаров. 

След срещата стана ясно, че протестиращите са получили обещание от здравния  министър Стойчо Кацаров да бъде променена наредбата за работното време в отделенията по реанимация. Обещани са и повече средства под формата на купони за храна. Обяснено им е, че предстои обнародване на стандартите в държавен вестник. Става дума за това, че има задължително съотношение между медицинските сестри и броя пациенти. По отношение на заплатите засега от ведомстовто не могат да поемат ангажимент, но министър Кацаров им обяснил, че с въвеждане на стандартите, ще има по-голямо търсене на работата им, което би трябвало да повлияе и на възнагражденията им.

По-късно по време на пресконференция здравният министър каза, че се е срещнал с протестиращите медицински сестри и са провели „приятен разговор” и по думите му са се разделили с мир и любов. „”Казах им, че съм им сърдит, че те протестират срещу мен. Защото за тези няколко месеца аз и екипът ми се направили повече за тях, отколкото някои за години, подчерта министърът.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.