Промяна, а не подмяна!

Промяна, а не подмяна!

Подмяната на завладяващия преамбюл на конституцията, редактиран от големия български поет Валери Петров, с недоносче в предложения от ГЕРБ проект, бе достъчен знак за невъзможността да продължава тяхното управление.

То поначало бе съставено от зле формираното мнозинство, с популистки, и както се видя - на моменти с опасни за етническата стабилност псевдопатриотарски акции, включително и законодателни. Очевидно е, че има необходимост от смяна на политическия модел и най-вече търсене на общи решения за излизане от настъпващата криза заради пандемията.

Ще кажем направо – сегашните нелепи пърформанси на “умните и ситите”, ще са

нищо пред предстоящите бунтове на гладните, останали без препитание.

Опитите с икономически инжекции по сектори това да се тушира са само временни мерки. Най-малко, поради простата причина, че парите ще свършат. И този въпрос не може да се решава с непрекъснато запушване на пробойни, както беше по време на цялото сегашно управление. С нюх за измъкване от конкретна ситуация, не се решават проблеми, а само отсрочват.

Да, има нужда и от нова конституция! Видя се през годините, че тя робува на бабувалите и закърмени от комунистическия режим нейни създатели. А Велико народно събрание трябва да има, дори само, за да бъде заличено то като възможност.

Рестартът на политическия живот, обаче не може да стане в сегашните условия, които целят единствено спасението на подсъдните олигарси и тяхното връщане на софрата. Рушителното поведение, с папагалско повтаряне на мантри, на сегашния президент, грубо поругало дадените му от конституцията възможности, е достатъчен повод, не само да се търси неговата оставка и отговорност, но и да се обсъди бъдещето на самата институция, за да може бързо да се отстраняват от нея лица с диктаторски амбиции.

Освен, че искат да рушат, нищо съзидателно за нацията не сме чули нито от протестиращите нито от държавния глава. Видяхме замеряне на исторически сгради с яйца и домати, умрели риби по жълтите павета, бесилки на светофари, насилие над жена и двете и деца на кръстовище, обругаване на свещеник и размахване на юмрук. Гражданите не може да очакват рестартът да бъде извършен от подобни неуравновесени лица. И това си личи от нарастващото недоверие на обществото към тях. Нека не се заблуждаваме, няма да е лесно, но трябва да се каже ясно, че сме страна в Европейския съюз и НАТО и тези които искат да върнат нравите, които и днес битуват в тоталитарните страни на Изток, няма да успеят. Ново противопоставяне на едни българи на други, включително и по етнически признак, както беше по времето на Тато, няма да бъде допуснато. Преди да си отиде обаче сегашното управление, трябва да възстанови законовия ред и осигури свободното придвижване на гражданите.

Нека това да е първата стъпка към връщането на нормалността. Убедени сме, че тя ще бъде постигната, както са ни завещали бащите на демокрацията с надписа на историческата сграда на Народното събрание.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.