Промишленото производство през юни скочи с близо 10 на сто

Промишленото производство през юни скочи с близо 10 на сто

Промишленото производство у нас нараства с 9,7% спрямо същия период на миналата година. Това сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).  Увеличението на показателя е четвъртото поредно след 16 месеца на спад.

На годишна база увеличение на промишленото производство се отчита в преработващата промишленост - с 11,5%, в добивната промишленост - със 7 на сто, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,9%. Повишаване на нивата на преработващата промишленост спрямо година по-рано има и в сферата на производството на превозни средства, без автомобили - с 68,2%, производството на тютюневи изделия - с 58,7 на сто, производството, некласифицирано другаде - с 49,7%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 45,3 на сто.

Оказва се, че най-голям спад е отчетен при напитките - с 38,2%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с близо 15 на сто, основните метали - с 12,2%,а също и лекарствените вещества и продукти - с 9,6%.

 Статистиката разкрива още, че през юни е регистрирано понижение в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1,6%, а също и при преработващата промишленост - с 0,3 на сто в сравнение в месец по-рано. Повишаване пък  се наблюдава при добивната промишленост - с 3,9%. Значителен спад  в преработващата промишленост се наблюдава още при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 9,8%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 8,8 на сто, производството на напитки - с малко над 6%,  лекарствени вещества и продукти и ремонта и инсталирането на машини и оборудване - по 5,1 на сто.

Ръст  на месечна база пък е регистриран в сферата на производството на превозни средства, без автомобили - с около 36%, производството на тютюневи изделия - с 19,6 на сто, производството, некласифицирано другаде - с малко над 10%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 8,3 на сто.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.