Промишленото производство отчете спад през декември

Промишленото производство отчете спад през декември

По предварителни данни на НСИ през декември 2018 г. индексът на промишленото производство, изчислен от сезонно изгладените данни, намалява с 2.3 на сто в сравнение с ноември 2018 г., съобщава националната статистика. На годишна база, календарно изгладеният индекс на промишленото производство е със спад от 3.8%.

На годишна база спад на промишленото производство е отчетен в преработващата промишленост - с 4.4 на сто и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3.6%, а в добивната промишленост производството се запазва на равнището от декември 2017 г.

По-значително намаление в преработващата промишленост спрямо предходната година се наблюдава при: производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 25.5 на сто, производството на облекло - с 15.4%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 15 на сто, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 14.2%.

Увеличение е отчетено при: производството на тютюневи изделия - с 33.8%, производството на превозни средства, без автомобили - с 22%, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 12.6 на сто, производството на лекарствени вещества и продукти - с 10.2%.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.