Промишленото производство нараства с 8.3 на сто през юли

Промишленото производство нараства с 8.3 на сто през юли

По предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ) през юли сезонният индекс на промишленото производство се увеличава с 0.3 на сто в сравнение с юни 2021 година.

През юли 2021 г. календарният индекс на промишленото производство нараства с 8.3 на сто спрямо съответния месец на 2020 година.

През юли повишение спрямо предходния месец е регистрирано в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 9.5 на сто, а понижение - в добивната промишленост - с 10.2 на сто, и при преработващата промишленост - с 0.4 на сто.

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на основни метали - с 13.2 на сто, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 11.3 на сто, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 6 на сто, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 5.8 на сто. Съществено увеличение е регистрирано при: производството, некласифицирано другаде - с 9.5 на сто, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 9.1 на сто, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 6.4 на сто, производството на напитки - с 5.7 на сто.

На годишна база ръст на промишленото производство, изчислен от календарните данни, е отчетен при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 17.1 на сто, в преработващата промишленост - със 7.5 на сто, и в добивната промишленост - с 6.2 на сто.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.