Промишлените поръчки в Германия през ноември 2020 г. с лек ръст

Промишлените поръчки в Германия през ноември 2020 г. с лек ръст

Поръчките за индустриални и промишлени стоки в Германия нараснаха изненадващо през ноември 2020 г., показват данни на немската официална статистика Destatis, които са поредното доказателство, че водещата европейска икономика се представя много по-добре от очакваното в условията на втора коронавирусна вълна и свързаните с нея ограничителни мерки.

Поръчките за промишлено производствени стоки скочиха през ноември с 2,3% спрямо октомври, когато се повишиха с 3,3% (възходяща ревизия от повишение с 2,9%), докато очакванията на финансовите пазари бяха за тяхно понижение с около 1%.

Подкрепа за растежа оказват както вътрешните производствени поръчки в Германия, които се повишиха с 1,6% на месечна база, така и поръчките, идващи от чужбина, които се увеличиха с 2,9 на сто. Новите промишлени поръчки от останалите страни членки на еврозоната скочиха с цели 6,1% въпреки втората вълна на Covid-19, заляла Европа през есента и началото на зимата, която накара европейски държави да въведат нови строги ограничителни мерки, целящи да забавят разпространението на инфекцията.

На годишна база промишлените поръчки в Германия отбелязаха растеж от цели 6,3% през ноември след спад повишение с 2,3% през октомври и осреднена прогноза за доста по-скромно нарастване с 2,1%.

В сравнение с февруари 2020 г., месецът преди налагането на ограничения заради първата коронавирусна вълна в Германия, новите поръчки през ноември бяха с 4,0% по-високи, посочват от Destatis.

Промишленият оборот в Германия през единадесетия месец на миналата година нарасна с 1,1% спрямо октомври, когато се повиши с 3,2% и остана с 3,6% под оборота преди началото на пандемията (спрямо февруари 2020 г.).

Днешните данни са поредните силни икономически показатели за Германия в последно време, след като по-рано тази седмица продажбите на дребно за ноември също показаха изненадващо нарастване, а безработицата през декември спадна неочаквано.

Трябва обаче да се има предвид, че и трите набора от данни са от преди въвеждането на последните строги ограничения през декември в отговор на силното разрастване на случаите на Covid-19 в страната.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.