Променят плана за организация на движението във Варна

Променят плана за организация на движението във Варна

Актуализацията на Генералния план за организация на движението във Варна, чиято цел е въвеждане на забрана за движение на автомобили в Приморски парк и определяне на подходящ часови диапазон за обслужване на търговските обекти в Морската градина, ще бъде основният акцент на насроченото за 1 август 42-ро заседание на Общинския съвет в морския град.

Преди дни постоянната комисия „Транспорт“ даде зелена светлина за промяната в плана. Тя се налага, тъй като досега в него не е включена алейната мрежа в местността „Салтанат“, в резултат на което там не е определен режим на движение. Наред с това са установени несъответствия на съществуващата организация на движението с изискванията на действащата нормативна уредба.

За територията на местността е отчетено също увеличаване на негативното въздействие на автомобилния транспорт върху околната среда, като шум, газове и други вредни емисии над допустимите норми.

„Предназначението на територията на „Салтанат“, която е продължение на историческото ядро на Морската градина, е за паркове и градини, а според Закона за движение по пътищата, е забранено преминаването и паркирането на пътни превозни средства в паркове, градини и детски площадки, извън обозначените за това места.

Общинската наредба за обществения ред на територията на община Варна също забранява движението и паркирането на автомобили в паркове и алеи, се посочва в доклада. Актуализацията се налага и заради констатирано въздействие на автомобилния транспорт върху околната среда в контактната зона на бул. „Княз Борис I” и местност „Салтанат“.

При годишния мониторинг на РЗИ – Варна до Делфинариума в Морската градина, са отчетени нива на шум 54,4 децибела при пределна норма от 45 децибела. Освен това булевардът е локализиран като една от зоните, в която замърсяването от автомобилния транспорт във Варна е най-високо, се казва още в документа.

Предстои да се разработи проект за актуализация на ГПОД за въвеждане на забрана с пътни знаци от група „B” на кръстовищата  на бул. „Княз Борис I ” със спирките „Акациите“ и „Делфинариума“ в посока Златни пясъци.  

Години наред общината въвеждаше ограничения за влизането на автомобили в парка и съда ги отменяше. Темата отново стана актуална, след като преди дни румънски шофьор прегази малко дете, което почина на място.  

„Мотивирани сме да търсим законосъобразно решение, с което да ограничим достъпа на автомобили в парка, защото това е тема от огромен обществен интерес. И в тези свои действия сме последователни още от 2013 г., когато кметът издаде забранителните заповеди и съдът се произнесе срещу тях“, заяви зам.-кметът Тодор Иванов.

„Адмирирам начина, по който сега се опитвате да решите въпроса, чрез промяна на Генералния план, а не чрез заповед, която може да падне в съда“, заяви Свилен Стойчев от „Варна диша“. Той предложи администрацията да осигури достъп с пропуски само до определени обекти, след като шофьорите бъдат инструктирани как да се движат по алеите в парка.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.