Променят магистратури с остарели програми

Променят магистратури с остарели програми

Промени в остарелите и губещи магистърски програми ще бъдат финансирани със средства от национални програми. Това стана ясно от думите на просветния министър Красимир Вълчев по време на конференцията „Перспективи и предизвикателства пред педагогическото образование през 21-и век“. Причината е, че висшите училища трябва „да дават“ мотивацията и уменията на бъдещите учители за преподаване.

„Поддържат се губещи специалности и магистърски програми, за да изкара някой до пенсия, това е системата, която служи на статуквото, а не на развитието“, заяви Вълчев. Според него част от учебните планове във висшите училища се поддържат до пенсионирането на даден преподавател само за да може да си събере необходимия хорариум. „Ако трябва, ще се преквалифицира този преподавател“, отсече просветният министър. Университетите трябвало да помогнат за ефективното въвеждане в училище на компетентностния подход и за реализирането на приобщаващото образование. Дейности, върху основното и средното образование се фокусират. Просветният министър отбеляза, че педагогическото образование в България не е регулирано, но отговорността трябва да бъде споделена между държавата и университетите. „Нямаме инструмент за това, но догодина ще предложим национална програма, която ще насърчава висшите училища със средства, ако направят определени промени“, обясни той. За следващата година от държавния бюджет ще бъдат заделени 10 млн. лв. за национални програми в сферата на висшето образование, но все още не е ясно каква от част от тях ще бъде насочена към обновяване на учебните планове и каква за стимулиране на определени политики.

Просветният министър подчерта, че промените в учебните планове във висшите училища през следващите години са важни, за да може да се заговори и за общи дипломи между вузовете. „В следващата стратегия за висшето образование вероятно ще предложим създаването на мрежи и на споделени ресурси, както целта е да привлечем повече млади преподаватели не само в училище, но и в университетите“ каза още той.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.