Променя се графикът за май за използване на водите от 3 язовира

Променя се графикът за май за използване на водите от 3 язовира

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров утвърди промени в графика за използване на водите от язовирите „Тича“, „Тополница“ и „Домлян“ през месец май, съобщиха от ековедомството.

За яз. „Тича“, във връзка с продължаващата тенденция за намаляващ приток спрямо разхода, който се реализира от язовира МОСВ предписа спешни действия за осигуряване на вода от алтернативни водоизточници за питейно-битово водоснабдяване с цел акумулиране на обеми в язовира. На ползвателите „ВиК-Шумен“, „ВиК-Търговище“ и „Напоителни системи“ ЕАД

са поставени допълнителни условия,

свързани с необходимостта от провеждане на процедури за издаване на разрешителни за водовземане от алтернативните източници, като е поставен срок от 3 месеца.

„ВиК-Шумен“ трябва да направят проверка на техническото състояние на водовземните съоръжения; режимни наблюдения за изменението на дебита на каптираните извори; опитно-филтрационни изследвания на тръбни и шахтови кладенци, с цел установяване на експлоатационните характеристики на водовземните съоръжения и технически възможните им дебити и вземане на водни проби за определяне на качеството на подземните води. Във връзка с получен сигнал от Асоциация „ВиК – Шумен“ ООД, свързан с влошаване качеството на водите в яз. „Тича“, по показател „мътност“, е необходимо операторът да предложи техническо решение за утаяване.

„ВиК-Шумен“ и „ВиК-Търговище“ трябва максимално


да ограничат ползването за промишлени цели на питейна вода.

С оглед на предоставената информация от „ВиК- Търговище“, че на територията, водоснабдявана от яз. Тича няма алтернативни вдоизточници, които могат да снабдяват населените места с достатъчно питейна вода, на оператора е указано да се проучи възможността за изграждане на нови водовземни съоръжения.

На „Напоителни системи ЕАД“ е поставено условие за напояване на земеделски култури да се използва алтернативен водоизточник – яз. „Шумен“, като за целта проведат необходимата процедура по Закона за водите. Във връзка с получения сигнал за влошаване качеството на водите в яз. „Тича“ по показател „мътност“, на „Напоителни системи“ ЕАД е указано да предприеме спешни действия за обследване на таблените затвори на водовземната кула за напояване (при необходимост извършване на ремонтно-възстановителни работи), с което да направи възможно водовземане от по-ниско ниво на язовира.

Вследствие на получени множество сигнали за загуби по трасето, включително при извършване на ремонти, операторите трябва

да положат необходимите усилия за максимално ограничаване на загубите,

с цел икономия на вода и акумулиране на водни обеми в яз. „Тича“.

С промените в графика за месец май са отпуснати и допълнителни водни маси за напояване от яз. „Тополница“. От яз. „Домлян“, по заявка на „Напоителни системи“ ЕАД също е предоставено водно количество за напояване.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.