Промениха Закона за съсловните организации

Промениха Закона за съсловните организации

НС одобри на първо четене промени в Закона за съсловните организации на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти, на зъботехниците и на помощник-фармацевтите. Промените са внесени от председателя на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова и група народни представители. Законодателна инициатива отговаря на необходимостта от унифициране срока на мандата на Националния съвет по качество на Българската асоциация на зъботехниците (БАЗ) и на Българската асоциация на помощник-фармацевтите (БАПФ) с мандата на другите органи на управление, избирани от конгреса на съответните съсловни организации.

По този начин ще се избегне свикването на извънредни конгреси за избор само на този орган, което значително би затруднило дейността на двете асоциации от организационна и финансова гледна точка. "Очевидно диалогът не е най-силната страна на управляващата коалиция", обърна се Нигяр Джафер от ДПС от парламентарната трибуна към Даниела Дариткова от ГЕРБ, вносител на промените.

"Вие предлагате текст, визирам параграф 5, и предлагате използване на средствата от собствени приходи на Националния център по заразни и паразитни болести да се преразпределят за придобиване на дълготрайни материални активи и мотивиране на работещите там. Становището на здравното министерство и Министерство на финансите е категорично против. Вие не си ли говорите помежду си, този текст не беше ли обсъждан между важните фактори, които вземат решения в здравната система?, попита Джафер.

Всички в рамките на разгърнала се епидемия от COVID-19 се убедихме, че хората, които работят в системата са най-важните. Така наречените референтни лаборатории кретат с материална база, която е от 19 век, че има недостиг на специалисти, защото заплащането е ниско, каза Джафер. Вие ще отстоявате ли при второто четене този текст, защото ние ще го подкрепим, защото смятаме че е справедлив, попита Джафер.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.