Промениха Закона за мерките срещу изпирането на пари

Промениха Закона за мерките срещу изпирането на пари

Парламентът одобри  на второ четене промени в  Закон за изменение и допълнение на Закона за мерките срещу изпирането на пари.

Търговците на едро вече не са задължени лица по смисъла на Закона за мерките срещу изпирането на пари. Промените ще доведат до намаляване на административната тежест за категориите лица, които ще отпаднат от кръга на задължените субекти и до повишаване на ефективността на контрола по прилагане на превантивното законодателство срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма.
Промените имат за цел постигане на съответствие на обхвата на българското превантивно законодателство със
заключенията в изготвения в края на 2019 г. доклад за Националната оценка на риска в тази област, както и с изискванията на член 4 от Директива (ЕС) 2015/849 за предотвратяване използването на финансовата система за целите на изпирането на пари и финансирането на тероризма по отношение на категориите лица, чрез дейността на които е особено вероятно да се извършва изпиране на пари или финансиране на тероризъм. Предлаганите промени ще доведат до намаляване на административната тежест за категориите лица, които ще отпаднат от кръга на задължените субекти и до повишаване на ефективността на контрола по прилагане на превантивното законодателство срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма.
Според промените от обхвата на мерките отпадат и лица, за които са въведени други механизми в законодателството за предоставяне на информация, като Националната агенция за приходите и митническите органи.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.