Промени в закона за електронните съобщения дават повече права на потребителите на интернет

Промени в закона за електронните съобщения дават повече права на потребителите на интернет

Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за електронните съобщения, с които за защита на потребителите ще се прилагат и за услуги, предоставяни по интернет.
С текстовете се прецизират текстовете за защита и обработване на личните данни на крайните ползватели при сключване на договор за електронни съобщителни услуги.

Заложено е компаниите, които предоставят услуги за гласови съобщения чрез свързване в определено местоположение и услуги за достъп до интернет да предлагат съответните устройства и услуги, по начин, който дава възможност на потребителите да следят и контролират разходите си чрез безплатни детайлизирани сметки, с които се осигурява възможности за проверка и контрол на таксите за използваните услуги за достъп до интернет или услуги за гласови съобщения. Въвеждат се нови изисквания за преддоговорната и договорната информация, прозрачност, качество на обслужване, продължителност и подновяване на договора, сигурност и достъп до номера за спешни случаи, улесняване процесите по извършване на преносимост на номерата и смяната на доставчиците на услуги за достъп до интернет, по-добра защита при ползване на пакетни услуги. С оглед осигуряване на предвидимост по отношение на условията за инвестиции в инфраструктура се предлагат нови правила, като срок за използването на радиочестотния спектър. Той няма да може да е по-кратък от 15 години. Възможността за неговото удължаване е с най-малко до 20 години.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.