Пролетните домати на едро по-скъпи от януарските

Пролетните домати на едро по-скъпи от януарските

Сиренето с палма за година добави почти една трета към цената си

Средните цени на оранжерийните домати на едро в страната в края на предпразничната седмица се оказаха с 63 ст. по високи, отколкото в началото на годината януари. След нова година те са вървели на тържища по около 2,22 лв./кг, а на 30 април - по 2,85 лв.

Интригуващото е, че това става в края април след като през целия този месец цените на горивата бяха много по-ниски отколкото през януари и февруари.

Преди година пък цената оранжерийните домати е била с 8 ст. по-висока. В замяна на това обаче оранжерийните краставици в четвъртък са с 62 стотинки по-евтини и са се търгували на едро по 2,32 лв./кг, но


на годишна база е отчетено увеличение от 34 стотинки.

При друга прясна храна, купувана доста от хората - бананите е регистрирано поскъпване със 17 ст. спрямо първата седмица на годината, а спрямо края на април 2019 г. то е 23 ст. до 2,27 лв./кг.

От останалите 10 най-купувани продукти най-голямо поскъпване от цял лев и половина за година е отчетено за кашкавала тип „Витоша“, сочат още данните от сайта на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). В последните дни на април 2019-та средната му цена на едро е била 10,11 лв./кг, в началото на 2020-та стига до 10,60 лв., а в четвъртък бе на ниво от 11,60 лв./кг. Излиза, че

за последните 4 месеца е добавено две трети от поскъпването.

Обикновеното краве сирене не остава по-назад и за година също е добавило почти кинта към цената и от 6,03 лв./кг на едро, достигна тия дни до почти 7 лв. От началото на януари скокът е с 60 ст. Алтернативата на млечния продукт, също купуван немалко от хората с по-плитки джобове - сиренето с палма увеличи цената си на годишна база със 79 ст. (30,6%) или почти една трета, а спрямо началото на януари с над половин лев или 19 на сто и достигна 3,37 лв. за кило на едро. От най-купуваните 3 млечни продукта и имитацията единствено при кравето масло има леко поевтиняване. На годишна база пакетчето от 125 грама е паднало с 16 ст. на едро, а спрямо началото на годината - с 9 ст. и в четвъртък е отчетено средно ниво от 2,14 лв. бройката.

Цените на олиото и захарта са поредният парадокс на пазара на едро.

На световните борси цените им от доста време падат, а у нас се качват.


Пластмасова бутилка от литър олио през миналата седмица на едро се търгувала на едро средно по 2,12 лв, което е с 19 ст. повече от 2019-та по същото време и 12 ст. над нивото от началото на януари. През миналата седмица нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам се понижи с още 5 долара до 725 долара/т, като тенденцията на поевтиняване върви от началото на февруари, когато цената на суровото украинско олио е била над 748 долара за тон.

Подобна е ситуацията и с бялата захар. Спрямо началото на годината килограмът у нас на едро вече е с 20 ст. по-скъп. През миналата седмица рафинираната захар на борсата в Лондон продължи тренда надолу с нови минус 10.30 долара до 311.70 долара/тон за доставка до края на май. В средата на февруари котировките са били от 407 до 429 долара за тон или спадът е със стотина долара, сочат данни на Софийската стокова борса (ССБ).

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.