0

П рез март месец е време за резитба на розите, те трябва да се подрежат и да се премахнат всички счупени, загнили или измръзнали клонки. На всеки клон оставете 3-4 пъпки.

През март месец е време за резитба на розите, те трябва да се подрежат и да се премахнат всички счупени, загнили или измръзнали клонки. На всеки клон оставете 3-4 пъпки.

Най-важната и силна резитба е през периода март-април. Така определяме дължината на клонките и големината на храста. Пролетната резитба се казва и санитарна, като при нея се премахват всички загнили, преплетени, счупени и измръзнали клонки.

Розите разделяме условно на 4 любителски групи: Чаено-хибридни, увивни и катерливи, щамбови и каскадни, храстовидни и минирози.

При чаено-хибридните рози се съкращават всички изпочупени, преплетени и растящи навътре клонки. Запазваме 4-5 силни, здрави и дебели основни клона. Основните клони съкращаваме, като оставяме 5-7 пъпки от основата на почвата. Отрезът се прави над външна пъпка. Така след израстване ще имаме добре оформен розов храст.

Увивни и катерливи

При увивните и катерливи рози резитбата през първите 3 години е слаба. Важно е през периода да се оформят основните стебла, които се закрепват за конструкцията. Все пак се прави прореждане на заплетените клонки и съкращаване леко на върховете. При сортовете, цъфтящи еднократно напролет, не се прави резитба. Цъфтящите няколко пъти през сезона катерливи храсти се подрязват по-силно. Прави се и прореждане на целия храст, като се изрязват до основа някои от по-старите клони. Това спомага за поддържане на по-млад храст, от там и повече цвят.

При щамбовите и каскадни рози целта при резитбата е запазване формата на короната. Клонките се съкращават от 3-5-та пъпка, като се прави и лека санитарна резитба.

При храстовидните и минирози се премахват всички счупени, сгъстяващи, измръзнали клонки. Отрезът се прави до здрава сърцевина. За дооформяне на храста се премахват и странично израсналите по-стари клонки.

Засаждане

Месецът е подходящ и за засаждане на рози. Това трябва да стане в рохкава, водопропусклива, богата на хумус почва.

Розите могат да влязат в градината не само през есента, но и през пролетта. Ако ги засадите през март, ще цъфнат след 2 седмици. Розите обичат рохкава, богата на хумус и органични вещества почва, която е обогатена с въздух. Не трябва обаче да е нито много песъчлива, нито много глинеста. Колкото е по-неподходяща почвата, толкова дупката трябва да е по-голяма, за да можете да поставите повече допълнителни подобрители: смесете компост с пясък и глинеста почва в три равни части. В дупката трябва да има място, удобно да легнат корените. Чувствителните места на облагородените рози се поставят на 5 см в земята.

Необлагородените рози или тези в саксии се поставят така, че корените на храста да се покрият, но основата на клонките да остане свободна. Не внасяйте минерални торове, защото ще им навредят.